Sama je papučica naziv dovoljan da pobudi vaše zanimanje za ovu biljku neobičnog izgleda, koja je najpopularniji ukras u mnogim domovima.

Calceolaria je biljka iz porodice Calceolariaceae i jedna je od najposebnijih orhideja u Europi. Jednogodišnja je biljka i obično naraste do 30 cm. Njegovi tamnozeleni listovi prekriveni su dlačicama, a ono što ga čini posebno neodoljivim su cvjetovi koji izgledaju poput papuča i izgledaju sami ili u cvatovima koji mogu imati mnogo cvjetova. Cvjetovi papučice mogu biti raznih boja, a najčešći su žarko žuti i crveni, a svojim mirisom podsjećaju na marelice.

Ako osiguravate uvjete za papučice u prirodnom okruženju, papučica će najbolje raditi.

Svaki se cvijet sastoji od dvije usne, gornji dio je manji i okrugli, a donji veći i tup. Biljka je nastala u Srednjoj i Južnoj Americi, gdje su voda i jaka sunčeva svjetlost nedovoljni, pa ako pokušate imitirati uvjete u njezinom prirodnom okruženju, održavanje biljke bit će najbolje.

To znači da ga morate postaviti na prozor koji je dobro osvijetljen, ali ne na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Prozori su smješteni na sjevernoj strani, dalje od izravnih izvora svjetlosti, i najudobniji su za pedale.

Za papučicu nije dobro ni da joj je korijen previše vlažan. Biljku temeljito zalijte, a nakon toga stavite je u sudoper da se cijedi desetak minuta.

Prije ponovnog zalijevanja neka se površina zemlje osuši.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime