Čupavci su mnogima jedna od omiljenih poslastica, poznati su nam čupavci s čokoladom, ali da li ste znali da postoji i bijela verzija ovog kolača. Ono što čupavce čini neodoljivima jeste spoj mekanog biskvita, čokolade i kokosa. Ukoliko smatrate da ovo čokoladno savršenstvo ne može biti nikako bolje, pričekajte da probate bijele čupavce. Sigurno ćete promijeniti svojem mišljenje.

Čupavci bijele boje se razlikuju od onih standardnih u jednoj ključnoj stvari: čokoladi. Dakle u bijele čupavce ide bijela čokolada u glazuru umjesto tamne. Kokos i bijela čokolada su odličan spoj takođe, zbog toga pružite šansu bijelim čupavcima koji bi vam mogli postati bolji izbor od klasičnih.

SASTOJCI ZA BISKVIT:

– 6 jaja
– 6 velikih kašika brašna
– 4 velike kašike šećera
– 1,5 dl ulja
– pola praška za pecivo

SASTOJCI ZA GLAZURU:

– 30 dag bijele čokolade
– 4 dl mlijeka
– 4 dl slatkog vrhnja
– kokos

PRIPREMA:

čupavci

1. Odvojite pažljivo bjelance od žumanceta. Dobro obratite pažnju da prilikom odvajanja ne razlijete žumanjak po bjelanjku inače ga nećete moći umutiti u snijeg. Žumance i šećer povežite mikserom. Miksajte 2-3 minute dok smjesa ne postane svijetložuta ili dok kristali šećera ne budu vidljivi na površini. Tada započnite sa dodavanjem ulja polako, u nekoliko mlazova, nikako odjednom.

2.Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Naizmjenično trebate dodavati u smjesu žumanjaka malo brašna i snijega a zatim miješajte pažljivo i polako. Ponavljajte ovaj postupak dok ne istrošite brašno i snijeg.

3.Rernu uključite na 180 stepeni. Veliki pleh ili lim za pečenje trebate dobro namazati uljem ili maslacem a zatim posuti krušnim mrvicama. Nakon toga dodajte smjesu. Čupavci se peku 30 minuta. Kada poprime zlatnožutu boju znat ćete da je gotovo. Ukoliko još uvijek niste sigurni da li je gotovo, ubodite ga čačkalicom po sredini i ukoliko čačkalica bude suha kada je izvadite onda je sigurno pečen.

4.Razlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju posudu. Čokoladi dodajte mlijeko i slatko vrhnje pa sve to zagrijte na laganoj vatri dok stalno miješate. Čokoalda se treba istopiti i povezati sa vrhnjem i mlijekom u homogenu smjesu.

5.Za završnu fazu biskvit i glazura se moraju ohladiti. Biskvit trebate isjeći na kocke. Nakon toga jednu po jednu kocku umakajte u glazuru, zatim u kokos pa odložite na pleh. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav biskvit.

Dobar apetit vam želimo!

Više zanimljivih recepata i ideja za pripremu ukusnih jela možete pronaći ovdje.

čupavci

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime