Breskvice su kolačići koji su uvijek rado viđeni na slavljeničkom ili blagdanskom stolu, sigurni smo da ste ih pojeli puno do sad, a kada ste ih zadnji put pripremali?

Čar ovih sitnih i ukusnih kolačića je što neodoljivo podsjećaju na djetinjstvo, i na sve one silne pladnjeve sitnih kolačića koji bi krasili kuću tokom porodičnih okupljanja ili proslava. Rijetko koji svečani događaj nije dobar izgovor da se pripremaju breskvice.

Oglas

Breskvice bi obično prve nestale sa stola jer su prhke, mirisne i oku privlačne. Kada ste ih napravile posljednji put ?

Za njihovo pripremanje treba vremena, to je istina, ali će zasigurno svaka uložena minuta biti višestruko nagrađena kada ih probate i poslužite gostima.

Stoga, šta čekate? Napravite breskvice čim ugrabite priliku.

Sastojci za breskvice:

850 g glatkog brašna
3 jaja
200 ml mlijeka
200 ml ulja
300 g šećera
1 vanilin šećer
½ vrećice praška za pecivo

Za punjenje:
3-4 kašike marmelade od marelica
nekoliko kašika mljevenih badema ili oraha
mrvice od izdubljenih breskvica
2 kašike ruma

Za ukrašavanje:
1 dl mlijeka
prehrambena boja crvena
3 kašike kristal šećera

breskvice

Kako pripremiti:

1.Stavite jaja u dublju posudu, šećer i mlijeko, pa sve izmiksajte električnim mikserom. Postepeno dodajte brašno koje ste izmiješali sa praškom za pecivo a zatim miksajte dok ne postignete ujednačenu smjesu.

2.Smjesu koju ste dobili lagano izvadite iz posude pa je stavite na pobrašnjenu radnu površinu gdje ćete je ručno umijesiti dok ne postignete glatko tijesto koje se neće lijepiti za ruke. Slobodno si pomažite dodavanjem brašna.

3.Tijesto koje ste pripremili zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider nekih sat vremena.

breskvice

4.Tijesto izvadite iz frižidera i premijesite ga, male kuglice oblikujte pa ih poredajte na pleh kojeg ste prethodno prekrili papirom za pečenje. Breskvice stavite u rernu koju ste prethodno zagrijali na 180 stepeni, te ih pecite 15-ak minuta. Kada se ispeku, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade.

5.Nakon što se breskvice ohlade, izdubite ih malim nožićem s donje strane, pa od izdubljenih mrvica, badema ili oraha, ruma i marmelade napravite smjesu za punjenje.

6.Breskvice trebate napuniti a zatim ih spojiti. Jedan kraj umočite u mlijeko kojem ste dodali crvenu prehrambenu boju, a drugi kraj samo u toplo mlijeko pa uvaljajte u kristal šećer (možete umočiti u boju s obje strane).

7.Pustite da odstoje neko vrijeme, pa ih možete poslužiti.

Ukoliko ste zainteresovani za više zanimljivih ideja za pripremu kolača, mi vam preporučujemo kuglof sa narandžom kojeg morate probati.

Još recepata za razna ukusna jela i poslastice možete pronaći ovdje.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime