Domaća Halva na bosanski način

Domaća halva predstavlja dio ne samo bosanske tradicije, nego i regionalno je oduvijek bila veoma popularna. Možda se ne može pohvaliti sa hranjivim materijama i nutricionističkom vrijednošću, ali je oduvijek uspijevala da okupi cijelu porodicu oko stola.

Sastojci:
110 gr.maslaca
110 gr.šećera
220 mililitara vode
110 grama brašna
orasi za posipanje
halva
Kako se priprema domaća halva?
Prvo pripremiti sve sastojke.
Šećer i vodu sastaviti i ostaviti na stranu.
U šerpi rastopite maslac i kad počnu da se stvaraju mjehurići, smanjite temparaturu, dodajte brašno.
Sa drvenom kašikom pecite brašno oko 10-ak minuta, dok ne dobijete nježno smeđu boju.
Kad je brašno u pola pečeno stavite šećer i vodu da prokuhaju, kuhajte par minuta ne vše.
Gotovo proprženo brašno stavite na stranu sa drvenom kašikom unutra.halva
U lijevoj ruci držite poklopac od šerpe a u desnoj zaljev.
Brasno zalijte sa toplim zaljevom i odmah prekrijte sa poklopcom, pazite pritom ruke.
Nakon par sekundi kad se masa “smiri” brzo drvenom kašikom promiješajte halvu da ne bude grudvica. Halva treba da se odvaja od kašike.
Halvu kašikom vadite u tanjir i prespite sa mljevenim orasima.
Za halvu uvijek ide jedna mjera brašna, masnoće i šećera, a dvije mjere vode. Ova mjera je dovoljna za jedan tanjir halve.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime