Bosansko jelo hurmašice

Hurmašice su tradicionalna bosanska poslastica koja je potekla sa bliskog istoka.

Dolaze u nekoliko različitih varijanti, u tijesto možete dodati orahe ili kokos, a recept koji smo ovdje pripremili vrlo je poseban jer je najjednostavniji.

Sastojci:

3 jaja

3 male šalice šećera

2 šolja brašna brašno

3 male šalice ulja 1

Agda (sastojci):

9 šalica šećera

8 šolja vode

hurmašice

Priprema za hurmašice: Umutite jaja vilicom, dodajte šećer, a zatim još malo izmutite.

Zatim dodajte ulje i to sjedinite.

Dodajte brašno i prašak za pecivo, pa miješajte žlicom. Ako je tijesto premekano, dodajte još malo brašna.

Za oblikovanje hurmašica stavite ih jednu pored druge u tepsiju sa brašnom i pecite na 180 ° C 20-25 minuta (pustite da porumene).

Za agdu dobro promiješajte šećer i vodu, a zatim zalite tople hurmašice.hurmašice

Ovo je samo jedan od načina kako možete pripremiti hurmašice. Pisat ćemo o pekmeznim hurmašicama koje su svakako vrhunski slatki specijalitet.

U ove hurmašice o kojima je bilo riječ možete dodati orahe, kao i susam da bi im obogatili okus.

Više recepata slanih, ali i slatkih jela možete pronaći ovdje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime