Kuglice od kokosa spadaju u omiljene kolače za pripremu tokom blagdana. Tada se većinom pripremaju sitni kolači, a kokos kuglice se po mnogima ističu od ostalih. Najpopularnije su one koje se prave od mlijeka u prahu, a mi vam danas donosimo jedan recept gdje se umjesto mlijeka u prahu koristi bijela čokolada.

SASTOJCI ZA KUGLICE OD KOKOSA:

– 10 dag kokosa
– 30 dag bijele čokolade
– 1,5 dl slatkog vrhnja
– kokos za valjanje

PRIPREMA :

  • Isitnite ili izlomite bijelu čokoladu na kockice.
  • Slatko vrhnje trebate zagrijati do tačke vrenja, a zatim ga prelijte po čokoladi. Sve to miješajte kuhačom dok ne uspijete otopiti čokoladu i dok se ona konačno ne poveže s vrhnjem.
  • U novonastalu smjesu čokolade i vrhnja umiješajte kokos pa ostavite na sobnoj temperaturi da se hladi određeno vrjeme. Nakon što ohladite smjesu, stavite je u frižider na sat vremena.
  • Nakon sat vremena izvadite smjesu iz hladnjaka. Koristite čajnu kašiku pa njom izvlačite smjesu i oblikujte kuglice. Kuglicu nakon oblikovanja uvaljajte u kokos. Nastavite s ovom procedurom sve dok ne potrošite svu smjesu koju imate.
  • Kuglice možete staviti u male papirnate košarice za praline, koje možete pronaći u gotovo svakom supermarketu, a nakon toga ih smjestite u metalnu kutiju. Obavezna stvar je da nakon oblikovanja kuglice morate čuvati na hladnom mjestu.

Kuglice od kokosa

SAVJET: 

Ukoliko ipak više volite tamnu čokoladu od svijetle onda možete slobodno nju koristiti umjesto bijele. Na isti način se izvodi postupak izrade sa crnom čokoladom, samo što morate prilagoditi količinu slatkog vrhnja kojeg koristite.

Ukoliko se odlučite za tamnu čokoladu onda koristite 30 dag tamne čokolade i 2,5 dl slatkog vrhnja.

U svaku kuglicu možete umotati po jedan badem ili lješnjak, ovisno šta više volite.

Dobar apetit vam želimo!

Nadamo se da ćete isprobati ovaj naš recept za kuglice od kokosa , a više zanimljivih recepata i ideja za pripremu ukusnih jela možete pronaći ovdje.

Kuglice od kokosa

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime