Medenjaci su jedni od najpopularnijih kolačića kako među djecom, tako i među odraslima. Jako su često viđeni na božićnoj trpezi, a danas vam donosimo najjednostavniji recept za medenjake, uz pomoć kojeg će ispast savršeno.

medenjaci

SASTOJCI ZA MEDENJAKE:

– 15 dag maslaca

– 15 dag meda
– 35 dag glatkog brašna
– 10 dag mljevenih oraha (ako ih ne volite ili ste alergični na orahe, slobodno ih izbacite)
– 2 manja ili 1 veliko jaje
– 1 čajna kašikica sode bikarbone
– začini po želji (cimet, klinčić, đumbir…)

PRIPREMA MEDENJAKA:

1.U veću zdjelu stavite brašno, sodu i orahe pa dobro promiješajte. Ukoliko ste planirali koristiti začine onda ih dodajte u brašno u ovoj fazi pripremanja. Narežite maslac na tanje listiće, dodajte ga u brašno a zatim ga smrvite prstima.

2.Prethodno razmućeno jaje dodajte u smjesu brašna i maslaca i opet dobro  promiješajte. U smjesu dodajte med pa zatim umijesite tijesto rukama. Nakon toga zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u frižider sat vremena da se ohladi.

3.Izvadite tijesto nakon hlađenja. Koristite kašiku željene veličine da biste vadili tijesto i oblikovali ga u kuglice. Za velike medenjake odaberite veliku kašiku, a za male odaberite malu kašiku. Medenjake složite u posudu koju ste obložili papirom za pečenje. Trebate između njih ostaviti prostora jer će se tokom pečenja napuhati zbog prisustva sode bikarbone.

4.Zagrijte pećnicu na 180 stepeni Celzijusa i pecite ih 10ak minuta ili dok ne primjetite da je rub na dnu medenjaka postao tamno smeđe boje. Ne treba vas brinuti ako su malo mekani na vrhu, oni će se stisnuti nakon pečenja.

GLAZURA ZA UKRAŠAVANJE MEDENJAKA

Medenjake možete ukrasiti klasičnom bijelom za koju će vam trebati:
– 10 dag šećera u prahu
– 3 velike kašike limunovog soka

Sok od limuna i šećer pomiješajte. Glazura koju želite ne smije da bude previše gusta, ali se ne smije ni razlivati. Gustoću glazure možete testirati tako što ćete je zgrabiti kašikom i pustiti da pada s nje. Ukoliko prebrzo pada i primijetite da je previše rijetka dodajte u nju malo šećera, a ukoliko je previše gusta razrijedite ju s malo limunovog soka.

medenjaci

Stavite glazuru u vrećicu za ukrašavanje, a ukoliko je nemate možete koristiti običnu vrećicu za zamrzavanje. Svu glazuru stisnite u jedan ugao vrećice, a potom makazicama pažljivo odstranite minijaturni komadić ruba. Rupica uistinu mora biti malena kako bi glazura koja će izaći iz nje bila tanka.

Možete umjesto vrećice napraviti mali tuljac od masnog papira za pečenje.

SAVJET:

1.Ne morate medenjake oblikovati u kuglice. Prije hlađenja tijesto možete malo stanjiti rukama, a nakon hlađenja tanko razvaljajte po kalupima po želji. Koristite razne oblike. Ukoliko vam je nakon hlađenja tijesto previše tvrdo za valjanje, ostavite ga malo da odstoji na sobnoj temperaturi pa onda započnite valjanje.

2.Ljubitelji čokolade mogu u medenjake dodati 2-3 kašike kakaa, na osnovu toga će medenjaci poprimiti lijepu čokoladnu boju a ukus će im biti bogatiji.

3.Medenjaci imaju dug rok trajanja. Mogu izdržati i do mjesec dana u metalnoj kutiji, a ukoliko želite da im se malo vrati svježina onda u kutiju možete ubaciti povremeno komadić jabuke.

Dobar apetit vam želimo!

Više zanimljivih ideja i recepata za pripremu ukusnih poslastica ali i slanih jela možete naći ovdje.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime