pečeni losos

Pečeni losos u umaku od bijelog luka, maslaca i meda, te ljutog umaka je odlično brzo rješenje za ručak ili večeru. Obiluje omega-3 masnim kiselinama i proteinima, te se veoma jednostavno i lako priprema kod kuće.

Sastojci za dvije osobe:
2 fileta lososa od 115 do 170 grama
2 kašike maslaca
2 češnja bijelog luka
2 kašike meda
1 kašika umaka od soje
1 kašika ljutog umaka po želji
1 kašika limunova soka
¼ čajna kašikica dimljene paprike
sol i biber po želji

Priprema:
1. Posolite po želji filete lososa, zatim pobiberite i pospite dimljenom paprikom.

2. Na zagrijanoj tavi pecite losos oko četiri minute sa svake strane. Pripazite kad ga okrećete, meso lososa je dosta osjetljivo.

3. Izvadite losos iz tave.

4. Dodajte ostale namirnice u istu tavu: maslac, isjeckani bijeli luk, med, umak od soje, ljuti umak i limunov sok. Izmiješajte dobro dok se namirnice ne ujedine.

5. Umak kuhajte oko pet minuta dok se lagano ne reducira.

6. Losos vratite u tavu i pustite da se zagrije u umaku koju minutu. Poslužite pečeni losos s rižom i povrćem po želji. Dobar tek!

Dnevnik

KAKO IZABRATI ZRELU LUBENICU: Uz pomoć ovih trikova nećete pogriješiti 🍉

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime