Namirnice bogate vitaminima C i E, proteinima, aminokiselinama, cinkom i bakrom ključne su za pretvaranje prokolagena u kolagen u organizmu.

Ljepota dolazi iznutra. Ovu su rečenicu mnogi zasigurno čuli puno puta, ali je možda u datom trenutku nisu shvatili na pravi način. Onaj povezan sa hranom i ishranom.

I dok se danas vanjska ljepota i izgled uglavnom povezuju s kozmetičkim preparatima i nanošenjem krema, seruma i tinktura na kožu i organizam s njegove vanjske strane, dugotrajan učinak na ljepotu i zdravlje organizma, pa tako i njegova najvećeg organa, kože, leži u njegovoj unutrašnjosti.

I njegovu hranjenju iznutra. I to ponajprije hranom i načinom ishrane, a ne dodacima ishrani i lijekovima koji nastupaju u trenucima kada se hrana i ishrana nisu pokazale dovoljnima. Šta je kod zdravih odraslih ljudi nasreću rijetko.

Pa šta je to tačno što tako dobro može djelovati na naš organizam i kožu na tako jednostavan način? Kolagen.

Šta je kolagen?

Kolagen je najrasprostranjeniji protein u našem organizmu čija je glavna uloga pružanje strukture, rastezljivosti i čvrstoće koži, našem najvećem organu. Kolagen je također i gradivna tvar koštanog i mišićnog sustava, a sudjeluje i u prevenciji stvaranja krvnih ugrušaka. Razlikujemo četiri vrste kolagena, od kojih je tip 1 najrasprostranjeniji i upravo on koži daje njezinu strukturu.

Starenjem organizma smanjuje se i količina prisutnog kolagena, što posljedično dovodi i do promjena na koži, i unutarnjih i vanjskih. Stoga je za održavanje njezine funkcije važno u organizam unositi hranu bogatu kolagenom, kao i onu koja sadrži tvari koje pomažu njegovoj sintezi u organizmu.

Kako nastaje kolagen u organizmu?

Kolagen u organizmu nastaje iz tzv. prokolagena, sintezom (spajanjem) aminokiselina glicina i lizina uz pomoć vitamina C i E te cinka i bakra. Stoga upravo namirnice bogate tim tvarima pomažu održavanju zdravlja i čvrstoće kože te pojedinih organskih sistema, posebno koštanog i mišićnog.

Šest skupina hrane koje pomažu povećanju količine kolagena u organizmu

1. Citrusi i bobičasto voće

Citrusi i bobičasto voće iznimno su bogati vitaminom C, jednom od glavnih tvari odgovornih za sintezu kolagena u organizmu.

2. Zeleno povrće

Slično kao i citrusi, zeleno povrće poput salate, tamnozeleno lisnato povrće poput špinata i blitve ili kupusnjače poput brokule izvrstan su izvor vitamina C bez kojeg nema pretvorbe prokolagena u kolagen.

3. Perad i govedina

Perad i govedina namirnice su bogate proteinima, životinjskog su porijekla pa i same sadrže kolagen. Dok je perad uglavnom izvor kolagena tipa 2, govedina je izvor kolagena tipa 1 i 3.

Iako su se supe smatrali najboljim izvorom kolagena, danas je prilično teško procijeniti kakvoću mesa i kostiju, pa i samu količinu kolagena koja se na taj način može unijeti u organizam.

4. Riba i morski plodovi

Slično kao perad i govedina, i riba i morski plodovi prirodan su izvor kolagena. Oni uglavnom daju kolagen tipa 1 koji je u našem organizmu najrasprostranjeniji, stoga se i smatraju jednim od najboljih izvora kolagena u ishrani.

5. Jaja

Budući da su izvor proteina i esencijalnih aminokiselina koje su sastavni dio kolagena, jaja su također izvrstan izvor tvari koje mogu pomoći u njegovoj sintezi u organizmu.

6. Orašasti plodovi

Orašasti su plodovi izvrstan izvor tzv. zdravih masnoća, pa tako i vitamina E koji je topiv u mastima i važan za sintezu kolagena u organizmu.

Iako na zdravlje kože utiču brojni čimbenici, ishrana je svakako jedan od onih najjednostavnijih na koje možemo uticati, a da pritom čini veliku razliku. Stoga je povećanje unosa namirnica i hrane bogatih tvarima koje pomažu sintezi kolagena, ali i onih koje sadrže kolagen svakako poželjno kako bismo osigurali čvrstu i elastičnu kožu iznutra.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime