Anti-stres ishrana postao je koncept ishrane koji je sve više zastupljen, naime, prema tvrdnjama nutricionističke psihijatrije postoji određen broj namirnica koje mogu umogome uticati na vas i unaprijediti vaše zdravlje na mentalnoj razini.

anti-stres

Studije koje su vršene u zadnjem desetljeću pokazuju direktnu vezu između ishrane, tj. namirnica koje konzumiramo i stope rasta odnosno smanjenja anksioznosti i oboljenja izazvanih depresijom.

Anti-stres ishrana mora biti bogata voćem i povrće, cjelovitim žitaricama poput ječma, raži ,integralne pšenice, ribom i proteinima koji imaju mali udjel masti imaju veliki udjel kako na fizičko zdravlje, tako i na psihičko.

anti-stres

Dr.Uma Nadioo je nutricionistički psihijatar te autor knjige “This is your brain on food” osnivatelj je lifestyle klinike u Massachussettsu, te godinama radi na edukovanju ljudi u usvajanju zdravih prehrambenih navika kako bi se borili protiv mentalnih stanja i bolesti.

Doktorica Nadio objašnjava kako postoji veza između našeg stomaka i mozga, povezani su živcem N.Vagusom koji sprovodi komunikaciju u oba smjera, a omjer između dobrih i loših bakterija u našem probavnom traktu jedan je od ključnih stvari za funkcionisanje našeg uma.

anti-stres

Ono što je važno reći je da je takav omjer individualan i da svakoj osobi odgovara određena hrana, stoga je bitno da se osmisli jedinstveni nutricionistički plan za svaku osobu. Dr. Nadioo takođe tvrdi da svako može se bacit u istraživanje i otkriti principe na osnovu kojih bi mogao uvesti sebi određene prehrambene navike, te pratiti reakcije organizma, te na osnovu njih se dalje prilagođavati i modifikovati ishranu.

Evo kakvu Anti-stres ishranu Dr.Nadioo preporučuje za dobro funkcionisanje mozga, nazvala ju je BRAIN FOODS i kategorisala na sljedeći način :

B: Berries- bobičasto voće koje je bogato vlaknima i antioksidansima.

R: Rainbow- Povrće svih boja koje postoje na dugi treba konzumirati zbog bogatog izvora potrebnih nutrijenata.

A: Antioksidansi- Izuzetno su bitni zbog svojih sposobnosti uništavanja slobodnih radikala, koji direktno učestvuju u oštećenju DNK i započinjanju malignih procesa. Pretražite na internetu namirnice koje su bogate antioksidantima.

I: Include- Ne zaboraviti uključiti proteine s niskim udjelom masti.

N: Nuts- orašasti plodovi su neizostavne namirnice za pravilno funkcionisanje mozga.

F: Fiber- hrana bogata vlaknima.

O: Oil- zdrava ulja poput maslinovog, bademovog, kokosovog.

O: Omega 3 masne kiseline kojih najviše ima u plavim ribama.

D: Dairy- Mliječni proizvodi poput jogurta ili kefira koji normalizuju rad probavnog sistema

S: Spices- Određeni začini imaju veoma pozitivno djelovanje, istražite koji su to začini koji ostavljaju evekat na mozak.

Pored toga važno je, možda još važnije da znate koju hranu ne smijete konzumirati, a to su rafinisani proizvodi koji čine 90 posto polica u supermarketu, bogati su monosodijum glutamatom koji razara moždane ćelije, a naročito utiče na razaranje očnog živca, zatim hrana bogata bijelim šećerom, radinisane masnoće poput margarina ili rafinisanih ulja koja nisu dobijena hladnim cijeđenjem, hrane koja je pržena, pecivo pravljeno od bijelog brašna.

Ove činjenice bi mogle biti najteži korak ka usvajanju zdravih navika, jer su prethodno navedeni proizvodi nažalost sastavni dio ishrane kod 90 posto ljudi, i većina ih konzumira dok nisu ni svjesni koliko su štetni po zdravlje.

Dr. Nadioo navodi primjer snažne Anti-stres namirnice koja snižana nivo kortizola i podstiče lučenje hormona sreće, a to je kurkuma u kombinaciji s malo crnog papra. Papar ima ulogu da pojača apsorpciju kurkume, a kurkumin je aktivni sastojak iz kurkume, te on ima višestruke dejstvo na naš organizam, pored smanjenja lučenja kortizola takođe kurkuma je poznata i kao jako dobra namirnica za čišćenje jetre. Dodajte ove dvije namirnice u cijeđeni sok kojeg pijete ujutru. VIdjet ćete promjenu.

Bijeli šećer( tu spadaju i svi “slatkiši” jer su oni većinom šećer), kao i trans masne kiseline pokazale su prema studijama direktnu korelaciju sa ispoljavanjem bijesa i agresije, te odsustva smirenosti, oni se jednostavno mogu zamijeniti zdravim ugljikohidratima , povrćem i masti iz orašastih plodova, jer ove namirnice balansiraju šećer u krvi odnosno stabilizuju glikemijski indeks.

Problemi sa nesanicom u velikom broju slučajeva mogu biti povezani sa ishranom. Recimo osoba koja se prejede nezdravom hranom pa legne da spava vrlo vjerovatno da će sanjati ružno ili imati košmare, a ujutru će se probuditi bez energije, gladna, nenaspavana i neraspoložena.

Probajte posljednji obrok unijeti par sati prije spavanja, obavezno to mora biti zdravi obrok, ukoliko patite od navedenih problema mi vam garantujemo da ih više nećete imati ukoliko primjenite ovaj savjet.

Najvažnije je da se zapravo razumije sva štetnost i svi uticaji loše ishrane, kako na mentalno zdravlje, tako i na fizičko, svakako ćemo još dosta pisati o ovoj temi, nadamo se da vas je ovaj članak zainteresovao i motivisao da uvodite neke pozitivne promjene.

Za više članaka o zdravlju, ishrani i savjetima o zdravom načinu života čitajte ovdje.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime