Danas vam donosimo “the big three” savjeta, bez kojih njega kože ne može biti potpuna.

Svaka koža je drugačija, a svako malo se po Beauty portalima pojavi neki “najvažniji” sastojak za njegu kože, da bi ga kroz neko vrijeme zamijenio i skinuo s trona neki novi “najvažniji sastojak” i tako u nedogled. Kada njega kože dođe u pitanje, tada se lako počinjemo gubiti u moru mogućnosti, te pokušavamo da u stopu ispratimo rutine poznatih ljepotica kod kojih je najvjerovatnije genetika odigrala puno veću ulogu nego svih 86 koraka večernjeg beauty rituala.

Autorica knjige The Skincare Bible, dermatologinja Anjali Mahto tvrdi da kada je u pitanju njega kože, trebamo se voditi jednostavnim pravilom: manje je više. Komplokovane rutine za njegu kože, te miješanje više različitih aktivnih sastojaka može dovesti do iritacije kože. Baza svake odlične rutine mora da uključuje antioksidantski serum, kao i kremu za sunce ujutru, te preparat s retinolom uveče.

Antioksidans ili vitamin cNJEGA KOŽE

Najpoznatiji od vitamina je svakako vitamin C, obično ga povezujemo s imunitetom, a sigurno je prva asocijacija na njega šumeće tablete koje imaju ukus limuna ili narandže.

Pored toga što je jak antioksidans, vitamin C igra još uloga. Čini kožu svjetlijom, ima protuupalno dejstvo te je bitan za sintezu kolagena koji koži daje elasticitet.

Retinol

NJEGA KOŽE

Tokom vremena, retinol je postao jedan od najpoželjnijih sastojaka preparata za njegu kože, i čini nam se da je posvuda. Retinol(vitamin A), odličan je za ujednačavanje kože,za velike pore, grube teksture, bore, kožu bez sjaja te začepljene pore.

No prije nego ga počnete koristiti, važno je da znate da ne smijete pretjerati. Retinol može biti veoma agresivan ako odjednom šokirate kožu s njim. Preporuka je da se retinol koristi jednom sedmično uveče, a zatim da se doza postepeno povećava, kako bi se koža polako navikla na njega. Ukoliko tek želite da uvedete retinol u vašu beauty rutinu, najbolje vam je da izaberete nježniju varijantu preparata, kako ne bi došlo do neželjenih reakcija.

SPF

Nije nova vijest svakako da nam je našoj koži potrebna zaštita od sunca, a SPF bi svakako trebao biti dio naše svakodnevne rutine, ne samo kada idemo na plažu. Nemojte kolutati očima jer vas nerviraju masne kreme, naročito kada udare vrućine i počne vam se cijediti krema niz lice. Radije potražite neki preparat koji koriste SPF a da nisu klasičan tip masne kreme koja se koristi kada idemo na kupanje. Ovih dana je izbor ovakvih preparata zaista ogroman, tako da nemate izgovor.

Više savjeta o ljepoti i zdravlju čitajte ovdje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime