Još u pubertetu sam primjetila prve strije. Bila sam jedna od najnižih u razredu, a kako sam naglo izrasla preko ljetnog raspusta, strije su se počele pojavljivat. Dosta su mi smetale tada, naročito kada bi prakticirala da se sunčam ljeti, tada bi bile još izraženije na potamnjeloj koži.

Međutim, izgleda da su samo meni smetale, jer ih niko drugi nije primjećivao, ili možda je primjetio ali nije imao nikakvu reakciju. Ostala mi je u sjećanju reakcija Kim K kada je ugledala striju na Kourtneyinom trbuhu :  ‘To mi je najveći strah u životu! Mogla bih zaplakati!’.

Odmah da razjasnimo, strije definitivno nisu nešto što je vrijedno suza. One nastaju uslijed rastezanja ili stezanja kože, na primjer kada rastemo, kad se naglo udebljamo ili smršamo, uslijed naglog rasta mišićnog tkiva kod vježbanja, ugradnje implantanata ili za vrijeme trudnoće kada trbuh raste.

strije

Intenzitet strija zavisi od različitih faktora: genetika, nivo stresa kojeg koža trpi, a posseban uticaj ima lučenje hormona kortizola koji je u stanju da oslabi elastičnost kože.

U cilju da spriječimo nastanak strija, stručnjaci preporučuju ishranu koja je zdrava i uravnotežena, treba izbjegavati nagli gubitak kilograma ili naglo debljanje, te naravno bitna je i redovita hidratacija kože. Kreme koje sadrže vitamine C, E i A, ceramidima i prirodnim uljima shea i jojobe mogu vam pomoći u prevenciji strija, ali niko vam ništa ne garantuje.

Kada nam se jednom pojave, teško je da ih se riješimo, ali možemo smanjiti njihovu vidljivost. Određeni tretmani mogu da smanje vidljivost strija, a takvi tretmani su : laserski tretmani, mikrodermoabrazija, ultrazvuk, radiofrekvencije i hemijski pilinzi, te uz pomoć ovakvih metoda imamo šansu da se borimo protiv strija.

strije

No, moramo li uopšte ? Kada se sve sabere i oduzme  bitno je da se osjećamo dobro u svojoj koži. Tretmani će možda nekima pomoći, a neke žene će s ponosom nositi svoje prugice kao “podsjetnik” da se naše tijelo stalno mijenja i to je uredu.

Više tekstova o ljepoti i zdravlju možete pronaći ovdje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime