jedete noću

jedete noću

Kako kasna večera utiče na težinu i dobrobit?

U 21. stoljeću problemu prekomjerne težine pokušavamo pristupiti svjesnije: redovito vježbamo, klonimo se ugljikohidrata, trudimo se jesti više voća i povrća.

Čak i oni koji se religiozno pridržavaju prehrane, sebi dopuste mali predah – kasnu večeru. Upravo ta pogreška u pažljivo osmišljenom jelovniku može biti kobna.Mnoge svjetske dijete propagiraju jednu jednostavnu istinu: ne jesti poslije 18 sati. Pravilo nije univerzalno ali mnogi naučnici su dokazali da prejedanje noću dovodi do debljanja. Otkrili smo šta se to zapravo dešava sa tijelom kada jedete noću.

Zašto smo noću jako gladni ?

Većina varanja za vrijeme dijeta događa se kada jedete noću. Tri razloga su za to:

  1. Fiziološki – jedonostavno, nedostatak hrane tokom dana.
  2. Skrivena glad – Neuravnotežena prehrana tokom dana dovodi  do nedostatka hranjivih tvari tokom dana.
  3. Psihološki – stres liječimo  prejedanjem.

jedete noću

Kako zalogaji noću utječu na tijelo ?

U pravilu, noću osoba spava, tijelo se odmara i odjednom vam u želudac padne hamburger sa pomfritom i salata prelivena bijelim sosom.

Crijeva koja miruju pokusavaju na sve načine ali ne uspjevaju povariti toliku količinu hrane. Hrana se ne probavlja pravilno, nema apsorpcije u stijenke tankog crijeva, a u debelom crijevu je izložena patogenoj mikroflori, dolazi do stvaranja toksina.

Višak ugljikohidrata noću dovodi do povećanog oslobađanja  inzulina, dolazi do poremećaja u preraspodjeli šećera u masnom tkivu i jetri, a masnoće se talože u tijelu.

jedete noću

Kako spriječiti prejedanje noću?

  1. Jedite otprilike 5 puta dnevno  uravnotežene obroke
  2.  Pokušajte pratiti raznolikost prehrane i količinu ugljikohidrata, masti i proteina kao i makro i mikroelemenata koje unosite
  3. Pokušajte se riješiti stresa bez štetnih zalogaja noću kroz večernje šetnje noću, sport, jogu ili gledanje serija.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime