Trčanje samo po sebi kao trening sportisti praktikuju da bi ostvarili neki cilj, bilo to povećanje izdržljivosti, brzine ili snage. Takođe mnogi treniraju trčanjem da bi izgubili suvišne kilograme ili stekli kondiciju, a danas vam donosimo savjete fitness stručnjaka kako bi uspjeli ostvariti ciljeve koje ste zacrtali.

#1 Fokusirajte se na disanje

Da li ste upućeni koji je osnovni element za trčanje ? Pravilno disanje. Dok trčite veoma je važno da ujednačeno dišete, te ni u jednom trenutku ne biste trebali zadržavati dah. Treneri preporučuju da udišete kroz nos a izdišete kroz usta za vrijeme trčanja. Kada ne trenirate pokušajte maksimalno da forsirate disanje kroz nos. Tokom disanja važno je da što je moguće sporije dišete.

#2 Popravite držanje

Za trčanje je veoma važno da imate pravilno držanje tijela. Bitno je da kičmu držite blago prema naprijed. Ovako ćete svoje težište preko stopala držati. Da biste postigli ovaj stav, stopala vam ne bi trebala biti previše ispred tijela. To vas samo može iz ravnoteže izbaciti, što može smanjiti efektivnost treninga. Takođe, ukoliko imate nepravilno držanje dovodite se u situaciju da povrijedite stopala ili koljena.

#3 Uljučite tegove u svoju rutinu

trčanje

Dizanje utega može djelovati pozitivno na vaše performanse tokom trčanja. Ukoliko baš i ne volite odlaske u teretanu, možete koristiti male ručne tegove uz pomoć kojih možete trenirati 2-3 puta sedmično po pola sata. Definitivno će pravilan trening s tegovima uticati na to da duže i brže trčite. Pored tegova, značajno vam za performanse mogu pomoći i čučnjevi.

#4 Ne preskačite istezanje

tračanje

Istezanje prije i poslije treninga je obavezno kako bi vaše tijelo dalo svoj maksimum tokom treniranja i što je najvažnije, istezanje je jako bitna stavka ukoliko želite da spriječite povrede. Nakon treninga, istezanje možete da posmatrate kao određeni vid oporavka tijela. Fokusirajte se na nožne mišiće jer su vam oni esencijalni za trčanje ali nemojte izostavljati ni gornji dio tijela, jer je i ta skupina mišića bitna pri trčanju.

Ukoliko planirate da se riješite viška kilograma, odaberite vježbu koja vam odgovara na osnovu tablice potrošnje kalorija.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime