U kojim slučajevima nam glavobolja ukazuje na ozbiljan zdravstveni problem? Na to pitanje dat će nam odgovor doktor Nenad Ljubenović.

Zahvaljujući platformi DokTok, savjeti medicinskih stručnjaka pred nama su i ove sedmice.

Glavobolja je jedan od najčešćih simptoma koje doživljava gotovo svaka osoba na planeti. Često se u nekim slučajevima glavobolja može shvatiti kao bezopasan i zanemariv simptom, a zapravo nam može ukazivati na ozbiljan zdravstveni problem

Glavobolja: simptom koji treba razmotriti

Glavobolja je simptom mnogih bolesti i često se zanemaruje. Počevši od umora i iscrpljenosti, pa sve do ozbiljnih malignih bolesti, glavobolje (kada se pojave), sve pokazuje da još uvijek morate uzeti u obzir svoje zdravlje i način života. Obično usporavanjem, pauzom i pronalaženjem vremena za sebe ovaj simptom nestane.

Međutim, ako se glavobolja ponovi, posebno u slučaju jačeg bola, ako se vaša glavobolja razlikuje po kvaliteti, intenzitetu i položaju od prethodne glavobolje, a prate je i drugi simptomi, obratite se svom liječniku za detalje radi pravovremena dijagnoza i liječenje.

Šta je primarna, a šta je sekundarna glavobolja?

Prema uzroku, glavobolja se dijeli na primarnu i sekundarnu.
Primarne glavobolje su zaseban entitet, odnosno nisu rezultat druge bolesti. Ova grupa uključuje migrenu (koja se javlja u različitim oblicima), tenzijsku glavobolju, glavobolju klastera itd.

Sekundarne glavobolje (simptomatske glavobolje) posljedica su druge bolesti u tijelu i jedan su od najčešćih simptoma koji ukazuju na problem s tijelom.
Najčešća stanja koja uzrokuju sekundarne glavobolje su umor i iscrpljenost, problemi s vratnom kičmom, krvni pritisak, problemi s vidom, razna stanja koja uzrokuju vrućicu i upale sinusa, problemi s čeljustima i zubima te mnoga druga stanja. tijelo.

Kako izliječiti glavobolju?

Postupci dijagnostike i liječenja za otkrivanje i liječenje uzroka glavobolje variraju i ovise o osnovnom uzroku glavobolje. Prvi i najosnovniji korak je pregled liječnika po vašem izboru. Na osnovu anamneze i općeg fizičkog pregleda. Liječnik će odlučiti koji će postupci dijagnostike i liječenja biti usmjereni na lijek koji se bavi ovim problemom.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime