vitamini za mišiće

Svi vitamini i minerali podjednako su važni za cjelokupno zdravlje organizma, no postoje određeni vitamini za mišiće koji mogu uticati na poboljšanje rezultata vašeg treninga.

VITAMIN A

vitamini za mišiće

Izgleda da je ovo jedan od vitamina na kojeg su svi zaboravili. Dobro je poznat po svom učinku na zdravlje očiju, ali često se ignorišu mnoge druge prednosti. Za mnoge bodybuildere i sportiste vitamin A može biti veoma koristan jer podstiče sintezu proteina, što je ključno u rastu mišića. S povećanjem sinteze proteina smanjuje se nivo vitamina A.

B VITAMINI (B6, FOLAT i B12)

Vitamini za mišiće su grupa vitamina koju čine B vitamini, među kojima su najvažniji B6, B9 ili folat i B12. Ova tri vitamina izuzetno su značajna kada je riječ o rastu i oporavku mišića. Igraju značajnu ulogu u metabolizmu proteina, a istraživanja su pokazala da što je veći unos proteina, veća je i potreba za vitaminom B6 koji pruža potporu metabolizmu.

Još jedna zanimljiva činjenica jeste da je vitamin B6 potreban kako bi poboljšao apsorpciju vitamina B12. Zajedno ovi vitamini su odgovorni za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i ćelija imunološkog sistema, što je od neprocjenjive vrijednosti za rast i regeneraciju mišića.

Konzumiranje folne kiseline u kombinaciji sa B6 i B12 vitaminom može smanjiti razinu homocisteina i poboljšati proizvodnju azotnog oksida i funkciju endotela. U konačnici dobije se bolji protok krvi, što omogućava opskrbu hranjivih materija u mišićno tkivo.

VITAMIN C 

vitamini za mišiće

Iznenađuje vas vitamin c u grupi vitamini za mišiće? Nemojte ga podcijeniti nikako. Vitamin C je centar metabolizma u ljudskom tijelu, a karakterističan je po tome što se treba izlagati sunčevoj svjetlosti da bi se stimulirala njegova proizvodnja.

Vitamin C je snažan antioksidans, koji štoti mišićne ćelije od slobodnih radikala, a pored toga sudjeluje u proizvodnji testosterona i drugih androgenih hormona koji su ključni za rast mišićne mase.

Takođe pomaže u stvaranju kolagena. Obzirom da je kolagen primarni sastojak vezivnog tkiva, vitamin C je zbog toga bitna komponenta za održavanje kostiju i mišića bez povreda. Jačanjem kolagena povećava se otpornost zglobova na težinu, sa manjim šansama za povrede.

Obzirom da je centar metabolizma, obratite pažnju na unos C vitamina ukoliko želite smršati.

VITAMIN D

Vitamin D je takođe jako bitan kada je u pitanju proizvodnja i oporavak mišićnog tkiva. Potrebno je izlaganje suncu kako bi se stimulirala njegova proizvodnja.

Ovo je najvažniji vitamin od svih kada je riječ o proizvodnji testosterona. Istraživanje koje je sprovedeno nad muškarcima s niskim testosteronom pokazalo je da je njihov testosteron skočio za 20% nakon uzimanja vitamina D.

Pored djelovanja na rast testosterona i mišića, vitamin D djeluje i na jačinu kostiju. Bitan je za apsorpciju i metabolizam kalcija i magnezija, koji su ključni minerali za čvrstoću kostiju.

VITAMIN E

vitamini za mišiće

Mnogima je vitamin E poznat kao vitamin za strije i kožne probleme, ali ne znaju mnogo više od toga. Slabo je poznato i da vitamin E spada u grupu vitamini za mišiće.

Dobre vijesti za bodybuildere i sportaše su da je vitamin E izizetno snažan antioksidans koji štiti cjelokupnost ćelija u tijelu. Vježba i intenzivni treninzi stvaraju slobodne radikale u tijelu, koji su toksični nusproizvodi staničnog disanja.

Uslijed akumulacije slobodnih radikala, dolazi do slabijeg učinka tijela, slabijeg rasta mišića i oporavka. Vitamin E uništava slobodne radikale i izbacuje ih iz tijela. Konačan rezultat je smanjenje oksidacijskog stresa i smanjenje oštećenja mišića.

U grupu vitamini za mišiće dodali bi i cink, iako on nije vitamin nego mineral.

Vitamin E se obično uzima u kombinaciji sa mineralom cinkom. Cink je izuzetno značajan mineral u proizvodnji testosterona, zdravlje prostate i proizvodnji spermatozoida. Radi se o nezaobilaznom suplementu za sportaše i bodybuildere, a kao što smo rekli, najbolje je koristiti kombinaciju Vitamina E, Cinka i Selena.

Inače Cink možete pronaći u sjemenkama bundeve ili njenom hladno cijeđenom ulju, ribi, kamenicama, jagnjećem mesu, grahu…Pored uloge u izgradnji mišića, cink igra važnu ulogu za imunitet kod liječenja upalnih procesa.

Više tekstova o zdravlju, fitnessu i pravilnoj ishrani čitajte ovdje.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime