Princeza Diana bila je ikona stila. Znate li priču o njenoj
Princeza Diana bila je ikona stila. Znate li priču o njenoj "osvetničkoj" haljini

Princeza Diana, osim po dobročinstvu, bila je poznata i po svom profinjenom stilu, koji i danas mnogim damama služi kao inspiracija. Ipak, u njenom ormaru krije se komad odjeće sa posebom pričom, a riječ je o njenoj “haljini za osvetu”.

Mnogi modni znalci i danas raspravljaju o Dianinim odjevnim kombinacijama, a govoreći o njenoj eleganciji, gotovo je nemoguće ne spomenuti njenu crnu – “osvetničku” haljinu.

Ova kultna haljina po prvi put je prikazala princezino drugačije izdanje, koje se, sve do tad, čuvalo daleko od očiju javnosti. U tome i jest njena tajna.


Bio je 29. juni 1994. godine kada je Lady Di odlučila da, umjesto pognute glave, napravi izlazak u javnost o kojem se govori i danas. Naime, toga dana princ Charles priznao je da nije vjeran svojoj supruzi. Javno je priznao svoju aferu s Camillom Parker Bowle u dokumentarcu “Charles: The Private Man, the Public Role” i tako postao neprijatelj u očima svih koji su cijenili Dianu.

Diana, pak, nije ostala kući. Stigla je u London kako bi prisustvovala zabavi Vanity Faira, a rijetko kome nije zapala za oko pojavivši se u izdanju otvorenih ramena i dekoltea, zbog čega je princeza izgledala aktraktivnije nego ikad.Tada je ona po prvi put pokazala odvažnost kada je riječ o odjevnim kombinacijama, a zabava u londonskoj galeriji Serpentine, postala je jedna od onih o kojima se i danas priča.

Inače, crnu koktel haljinu potpisala je Christina Stambolian, a Diana ju je nabavila još 1991. godine, što je bilo tri godine prije nego će se u njoj pojaviti. U početku, princeza je smatrala da je haljina za nju prevelik zalogaj i da joj onakvo što ne pristaje. Njeno razmišljanje je djelomično bilo i tačno jer je haljina otkrivala više nego što treba, dok su se na dvoru pridržavali određenog kodeksa odjevanja.Ipak, te večeri sve se promijenilo.

“Diana je željela ostati zapažena na tom događaju. Rekla je: ‘Želim da izgledam kao milion dolara’. I uspjela je u tome”, rekla je njena stilistica Anna Harvey.

Dan nakon događaja, fotografije Diane u crnoj haljini objavili su mediji širom svijeta, a članci su uglavnom predvođeni naslovom “Osvetnička haljina princeze Diane”.

Nakon što se Diana rastala od Charlesa, znala je da je tu kraj brojnim pravilima kojih se morala pridržavati dok je na kraljevskom dvoru, što se odnosilo i na ona vezana za odjevanje. Nakon ove zabave, na Dianu se počelo gledati kao na buntovnu ženu koja je svojim stavom prkosila pravilima dvora.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime