Bez obzira da li je obožavate ili ne razmišljate previše o njoj, moda je svuda oko nas i dio je naše svakodnevice i našeg identiteta. Za neke je moda mnogo više od toga. Moda je svijet unutar kojeg oni stvaraju i koji stvaraju. Figura modnog dizajnera jedan je od najmističnijih dijelova modnog svijeta. Iako mali dio njih upoznajemo kroz svaku njihovu ideju i kreaciju, lik modnog dizajnera često dolazi s dozom mističnosti koja nas udaljava od stvarnosti njihovog postojanja i stvaranja. Rijetke su prilike kada možemo prijeći granicu između ideje našeg modnog dizajnera i onoga što je zapravo modni dizajner.

U časopisima svakodnevno imate priliku čitati o najnovijim modnim trendovima, modelima i kolekcijama. Želeći otkriti drugu stranu modnog svijeta, onu gdje moda započinje, odlučili smo pokrenuti novu modnu sekciju Portret modnog dizajnera. Zajedno s nama imat ćete priliku upoznati hrvatske modne dizajnere kroz analognu fotografiju koja se pojavila kao najbolji medij za intimne fotografske portrete modnih dizajnera i iskrenim razgovorom koji donosi jednako intiman portret njihove svakodnevice, njihove modne evolucije , njihov kreativni proces i radni dan. Prvi gost rubrike je modni dizajner Robert Sever. S fotografkinjom Sarom Pukanić posjetili smo Roberta u njegovom prirodnom okruženju – modni studio u kojem nastaju prepoznatljive kreacije Roberta Severa.

Modni svijet Roberta Severa

I dok je njegov tim krojačica marljivo radio na novoj kolekciji, Robert i ja razgovarali smo o dobrim i izazovnim stranama modnog svijeta, njegovim modnim počecima i velikih dvadeset godina na modnoj sceni. Jedno nam je odmah postalo jasno – iako njegov modni brend postoji već dvije decenije, ljubav prema modi traje mnogo duže, a njegova strast prema modi danas je jednako jaka i živa, gotovo opipljiva.

Prva modna sjećanja

Moje prvo sjećanje na nešto što je bila haljina, nešto što mi je kao djetetu u tom trenutku bilo fascinantno bila je haljina u uglu maminog ormara. Bila je tamnoplava ili ljubičasta, od prozirnog šifona, s puf rukavima tipičnim za osamdesete i sjećam se da je pored sebe imala sjajilo za usne. To je nešto čega se prvo sjećam, a vezano je uz estetiku, ljepotu ili ženstvenost. Robertova majka kasnije je nažalost morala prodati haljinu, ali ona je u njemu uvijek ostala kao prvo sjećanje na nešto posebno, drugačije, nešto što prije nije vidio. Nakon toga uslijedila je fascinacija dinastijom.
Bio sam potpuno fascinirana. Za jedno dijete iz predgrađa bilo je to nešto što u to vrijeme niste ni znali, ali je potpuno fascinantno i toliko različito da dio toga automatski želite za sebe. Iako ga u to vrijeme nije mogao imati, Robert je o tome maštao.
Nakon toga uslijedio je video spot Eurythmics za pjesmu Here Comes The Rain Again nakon čega je ostao fasciniran likom Annie Lennox. Jasno se sjećam razgovora s roditeljima koji su komentirali da ne znaju je li muško ili žensko i koji je u meni pobudio znatiželju ko je ta osoba. Ta fascinacija pretočena je i u moje prvo dizajnersko djelo – bijeli prsluk na kojem sam nacrtala Annie Lennox. Imao sam desetak godina i to je bio moj ogroman ponos.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime