Zbog čega biste češće trebali jesti krastavce

Osim što su krastavci dobri za hidratizaciju, postoji još nekoliko razloga zbog kojih biste ih češće trebali konzumirati.

Istraživanje je pokazalo da sok od krastavca može smanjiti krvni pritisak, prenosi magazin Eat This, Not That. Kako biste smanjili rizik od dijabetesa tipa 2, stručnjaci savjetuju konzumiranje hrane sa niskim glikemijskim indeksom, u koju spadaju i krastavci (njihov glikemijski indeks je 15).

Ukoliko pokušavate izgubiti kilograme, u prehranu uključite krastavce. Jedna šolja krastavca sadrži samo 16 kalorija. Na ovaj način ćete duže biti siti. U istraživanju objavljenom u stručnom časopisu Filoterapija navedeno je da krastavci mogu pomoći u opstipaciju, odnosno zatvor stolice.

“Krastavci su bogati nutrijentima koji sprečavaju nadimanje, a također su dobri i za rješavanje drugih vrsta stomačnih problema. Zahvaljujući njima uspjet ćete održati zdravlje crijeva”, navela je nutricionistkinja Lisa Richards.

Istraživanja su također pokazala da krastavci uklanjaju štetne slobodne radikale zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima (sadrže flavonoide). Antioksidanti blokiraju oksidativni stres – hemijski proces koji stvara štetne slobodne radikale – za koji se pokazalo da doprinosi raku i bolestima srca.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime