Na prozorima, vazama, balkonima … Proljetni pioniri postaju sve češći. Među njima je i jagorčevina, čiji svijetli cvjetovi izazivaju sreću i radost.

Ljudi ovaj cvijet nazivaju ranim glasnikom proljeća i on “otvara vrata proljeća”. Latinski naziv primula (primula) kratica je riječi primus, što znači prva, porijeklom je iz jugozapadne Europe, južne Europe, sjeverne Afrike i jugozapadne Azije. U prirodi jaglaci vole sunčana staništa i mogu se vidjeti na livadama i šumama. Ipak, to je češći prizor u domovima i vrtovima ljubitelja cvijeća.

Jaglaci su trajnice, visoke 10 do 30 centimetara. Njegovi cvjetovi dolaze u mnogo lijepih boja, uključujući žutu, crvenu, smeđu, plavu i bijelu. Ponekad su obojene.

Ako ga planirate staviti u zatvoreni prostor, svijetlo i hladno mjesto bit će najbolje za jaglace. Zapamtite, ovo je biljka osjetljiva na nagle promjene temperature.

Jaglaci preferiraju propusno i umjereno vlažno tlo te dobro drenirane cvjetne posude. Važno je održavati tlo vlažnim, ali ne prevlažnim. Pravilna njega uključuje zalijevanje čim osjetite da je površina tla suha. Ne dopustite da se zemlja potpuno osuši, jer će u ovom slučaju jaglaci brzo uvenuti. Inače, jaglac je poznat i po svojim ljekovitim svojstvima. Između ostalog, čaj se pravi od njegovih dijelova.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime