Mladi luk je trenutno sezonsko povrće i zaista je šteta ne iskoristiti priliku da ga često konzumiramo jer je prepun vitamina i minerala, i odličan je za zaštitu našeg zdravlja.

Mladi luk ima antibakterijska svojstva, stoga je jako uspješan kod liječenja upala, liječi od prehlada a poznato je i da je dobar za proces varenja.

Koristite ga cijelog – zeleni dio nikako ne bacajte jer je i on takođe bogat nutrijentima korisnim za zdravlje.

mladi luk

Čuva srce – obiluje antioksidansima čija je uloga u tijelu da neutrališu slobodne radikale i na taj način zaštite ćeliju. Slobodni radikali su hemijski spojevi koji su zaslužni za mutacije ćelija i pokretanja malignih procesa.

Dobar je za vid – ima antiupalno djelovanje i smanjuje rizik od bolesti mrežnjače. U njemu se nalazi vitamin A koji je bitan u proizvodnji proteina u očima, što je važno za dobar vid. Osobe koje pate od deficita ovog vitamina mogu da pate od noćnog sljepila i drugih poremećaja. U jednom mladom luku nalazi se oko 3 posto dnevnih potreba za vitaminom A.

Jača kosti – mladi luk obiluje vitaminima C i K, a oni igraju važnu ulogu u zaštiti kostiju. U samo jednom mladom luku nalazi se oko 20 posto preporučenih dnevnih potreba vitamina K i oko 2 posto vitamina C. Oba vitamina su važna za gustoću i čvrstoću kostiju. Ukoliko ste u nedostatku ovih vitamina, imate puno veće šanse za razvoj osteoporoze i pucanaj kostiju.

Snižava holesterol – ovo se odnosi najviše na njegov zeleni dio, kojeg mnogi ljudi bacaju, a bolje bi za njih bilo da ga pojedu. Pored toga što snižava nivo lošeg holesterola, takođe snižava i šećer u krvi.

mladi luk

Utiče pozitivno na kožu – mladi luk je koristan za kožu zbog toga što pomaže tijelu da proizvede kolagen, supstancu koja zateže, regeneriše i hidrira kožu zbog svoje sposobnosti da veže vlagu za sebe. Kolagen je zaslužan za usporavanje stvaranja bora na licu i sastojak je mnogih krema za lice.

Više na temu zdravlja i ljepote čitajte ovdje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime