Božur je cvijet koji u zadnje vrijeme ponovo dobija na popularnosti – nije ni čudo zbog svoje očaravajuće ljepote. Iako je trenutno vrijeme cvata za božur u punom jeku, nikada nije kasno (ili prepano) da se pripremite za novu sezonu sadnje, kako biste uživali u ovom cvijeću iznimne ljepote.

1.Plitka sadnja 

Božur bi se trebao saditi od sredine decembra pa do marta, a plitka sadnja je ključan faktor za sadnju. Ukoliko božure preduboko posadite neće procvjetati. Do dva centimetra ispod površine biste trebali posaditi stabljike s pupoljcima.

2.Puno sunca i vode

Ovo je cvijet koji voli vlagu, a zemlja u koju ćete posadit božure mora biti propusna. Pored toga bitan faktor je sunce, najbolje će cvjetati na otvorenom suncu, bez sjene.

3.Budite strpljivi

Ovom prelijepom cvijeću je potrebno i do tri godine da narastu do svoje pune veličine. Jednom kada procvjetaju punim sjajem, uljepšavat će vrt u narednih 50 godina. Prilikom presađivanja su zahvalni, iz razloga što se lako prilagođavaju novim uvjetima.

Božur

4.Presađivanje

Najbolje vrijeme da se presadi biljka je faza mirovanja- između oktobra i marta. Okopajte ga što opreznije oko korijena i prebacite jednostavno na novu poziciju. Moguće je i da se razdijele, kako biste dobili još više raskošnih cvjetova. Ono što trebate pripaziti jeste da na svakom odvojenom dijelu bude po tri zdrava pupoljka.

5.Savršeni su za vazu

Božure možete čuvati u vazi oko pet dana. Međutim, kako bi biljka imala dovoljno cvjetova koji se mogu orezati za vazu, također je potrebno strpljenja (ne očekujte previše u prve tri godine).

6.Mravi su dobri za božure

Nemojte pokušavati da se riješite mrava sa cvijetnih pupoljaka, jer im oni zapravo ne štete. Mrava ima najviše kada pupoljci počnu”oticati” jer se hrane njihovim cvijetnim sokovima. Na taj način čak doprinose da se oni prije otvore. Čim oni procvjetaju, mravi nestaju.

7.Predivni miris

Predivan i lagodan miris je ono što krasi većinu vrsta. Neke od vrsta počinju da mirišu tek kada ih uberete i stavite u vazu sa vodom. Intenzitet mirisa može varirati zbog doba dana i temperature.

Božur

Više korisnih tekstova o uređenju dvorišta možete pronaći ovdje.

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime