Glass of green smoothie on table, healthy vegetable drink

Celer je namirnica koja je dosta popularna za konzumiranje u obliku soka zbog svojih višestrukih benefita za organizam, između ostalog dobar je za detoksikaciju kao i za održavanje organizma hidriranim.

Celer je jako čest sastojak ukusnih salata i može se koristiti kao dodatak za razna jela. Stručnjaci nutricionisti tvrde da je sok od celera izuzetno dobar za zdravlje. Veoma je bogat vitaminima A, C i K, ali sadrži takođe i magnezijum, kalcij, fosfor i kalij.

Celer je takođe siromašan šećerima, što je dobra stvar a istovremeno sadrži dosta antioksidanasa koji imaju antiinflamatorno dejstvo.celer

Pored toga:

#1 Liječi nesanicu

Celerov sok je poznat kao lijek protiv nesanice, a pogotovo kada ste hronično nenaspavani. Magnezij i esencijalna ulja koja sadrži celer čine ga učinkovitim u borbi protiv nesanice.

#2 Bogat je antioksidansima

Sok od celera ima izuzetno antiupalno dejstvo na organizam. To je zbog toga što sadrži antioksidanse kao što su kofeinska kiselina, p-kumarna kiselina i ferulinska kiselina koje pomažu u smanjenju oksidativnog stresa. Antioksidansi uništavaju slobodne radikale, jedinjenja koja nastaju većinom kao produkti metabolizma toksičnih supstanci u organizmu. Takve supstance djeluju štetno na ćelije i pokreću procese koji dovode do stvaranja tumora.

#3 Kožu čini sjajnom

Celerov sok se sastoji od dosta osnovnih hranjivoh sastojaka kao što su folati, vitamini A, B, C i K. Oni doprinose zdravlju kože i osiguravaju njenu besprijekornost i čistoću. Njeguje kožu i čini je sjajnom.

#4 Pomaže u gubitku težine

Celer se sastoji od izuzetno male količine šećera i velike količine vlakana, a to ga čini jednom od najpoželjnijih namirnica za one koji paze na liniju. Nakon konzumiranja soka od celera osjećat ćete se sito, a taj osjećaj sitosti će vas spriječiti da se prejedete.

#5 Zdrava kosaceler

Konzumiranje soka od celera pomoći će vam da vašu kosu održite zdravom i snažnom. Celer sadrži visok postotak vode što ga čini efikasnim da poboljša kvalitetu i spriječi suhoću kose. Prisustvo vitamina A u soku od celera pomaže u liječenju peruti i negovanju korijena kose.

Više na temu zdravlje i ljepota čitajte ovdje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime