Menopauza službeno označava kraj ženske reprodukcije. Ova faza života poznata je većini ljudi, ali unutar same menopauze postoje mnoge faze koje su važne za razumijevanje i razumijevanje.

Kad žene zaustave menstruaciju, službeno nastupa sama menopauza. Ali postoji i menopauza, koja je prijelazno razdoblje koje se događa prije same menopauze. Unatoč nekim životnim promjenama, menopauza i perimenopauza imaju različite simptome i mogućnosti liječenja. Naravno, uvijek je najbolje o svim problemima, zabrinutostima ili neočekivanim simptomima razgovarati s ginekologom, ali već znate sve informacije koje očekujete. Stoga u nastavku donosimo odgovore na ključna pitanja o menopauzi.

Što je perimenopauza ?

Perimenopauzalno razdoblje je razdoblje u životu žene, obično traje nekoliko godina, i posljednji put kad joj menstruacija prestane. U ovoj fazi ženskog života ne samo da su endokrini i reproduktivni sustav pretrpjeli ogromne promjene, već i socijalni i psihološki aspekti. Iako je perimenopauza obično ekvivalentna premenopauzi, ta dva pojma imaju različita tehnička značenja. Pred menopauza je razdoblje kada nema simptoma menopauze ili menopauze. Žena još uvijek ima menstruaciju i smatra se da je u reproduktivnom razdoblju. Mogu se dogoditi neke hormonalne promjene, ali u tijelu nema očitih promjena. S druge strane, simptomi menopauze počinju se pojavljivati ​​tijekom menopauze.

Kada će se pojaviti perimenopauza i koji su njegovi simptomi?

Iako je ova faza za neke žene započela u drugoj polovici tridesetih, većina žena je i dalje prošla ovu fazu u četrdesetima. Tijekom razdoblja perimenopauze, razina estrogena i progesterona počinje varirati. Obično će se razina tih hormona smanjiti. Prije ispravljanja, razina estrogena može se malo povećati i smanjiti. Ove prirodne fluktuacije hormona u postmenopauzi su prirodne, ali obično uzrokuju razne simptome.

Simptomi zbog kojih možete sumnjati u perimenopauzu su:

• Neredovite menstruacije

• Suhoća rodnice

• Napad visoke temperature

• Noćno znojenje

• Problemi sa spavanjem

• Problemi s mokraćnim mjehurom / povećana osjetljivost na infekcije mokraćnog sustava

• Emocionalni usponi i padovi / promjene raspoloženja

• Debljanje

• Stanjivanje kose

• Suha koža

• Smanjena punoća dojki

. • Smanjena plodnost (što je neredovnija ovulacija, to je manja sposobnost začeća. Međutim, sve dok traju menstrualni grčevi, možete zatrudnjeti.

Trebate li kontaktirati liječnika?

Ulazak u perimenopauzu ne znači da trebate odmah potražiti liječničku pomoć. Međutim, vaš ginekolog može propisati tretmane za ublažavanje određenih simptoma. Budući da simptomi mogu biti suptilni i javljaju se postupno, u početku možda uopće nećete shvatiti da su povezani s istim. Međutim, ako imate navale valunga, promjene raspoloženja ili promjene spolne funkcije koje otežavaju život, posjetite liječnika. Postoje i drugi načini za smanjenje simptoma, poput vježbanja, zdrave prehrane i kvalitetnog sna, koje ćemo detaljno predstaviti u nastavku.

Kako znati da je perimenopauza gotova?

stručnjaka slaže se da osoba službeno ulazi u menopauzu nakon dvanaest uzastopnih mjeseci bez menstruacije. Neke žene završe menopauzu ranije, neke žene završe menopauzu, a većina žena može očekivati ​​da će im se simptomi menopauze ublažiti u pedesetim.

Kakve će životne promjene pomoći?

Iako prehrana i način života općenito ne rješavaju nužno sve stvari koje nas muče, odabiri koji se odnose na našu prehranu i način života i dalje mogu imati značajan utjecaj na kvalitetu života. Zdrava prehrana i tjelesno vježbanje također vam mogu pomoći u perimenopauzi, pa čak i u rješavanju nekih simptoma koji mogu biti uzrokovani. Svaki korak prema zdravom životu, čak i najmanji korak, izvrstan je potez. To mogu biti šetnja nakon obroka, trbušnjaci dok gledate omiljenu TV emisiju ili prestanite pušiti ako ste pušač.

Koji su dodaci prehrani?

Hrana ili dodaci s popisa mogu biti od velike pomoći tijekom perimenopauze:

•protein

• omega-3 masne kiseline

•vlakno

• kalcij.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime