5 najgorih navika za doručak zbog kojih brže starite
5 najgorih navika za doručak zbog kojih brže starite

Ako vam je važno izgledati mlado i osjećati se zdravo, svi vaši izbori hrane mogu utjecati na te ciljeve. A budući da je doručak prvi obrok u danu, ono što i kako odlučite da jedete može kasnije utjecati na ostatak vašeg dana.

Od jutra birajte namirnice koje će vam koristiti, uključujući vlakna i antioksidanse.

“Doručak vam daje priliku da unesete dovoljno voća i povrća za taj dan, a može vam pružiti dijetalna vlakna i hranu bogatu antioksidansima,” kaže Roxana Ehsani, registrirana dijetetičarka i glasnogovornica nacionalnih medija za Akademiju za ishranu i dijetetiku.

Evo pet najgorih navika za doručak zbog kojih se brže stari.

Ispijanje zaslađene kafe

“Ispijanje visokokaloričnih zašećerenih napitaka od kafe, poput aromatiziranog lattea ili smrznute miješane kafe ujutru, može vam dati neke kalorije iz mlijeka, sirupa i drugih zaslađivača koji se koriste, ali te kalorije vam neće osigurati postojano oslobađanje energije kasnije kao što bi bio to učinio dobro izbalansiran obrok”, kaže Ehsani.

Vjerovatno ćete dobiti navalu energije od šećera i kofeina, ali ako ne jedete ništa drugo, brzo ćete vidjeti da vam nivo energije ponovo pada.

Umjesto toga, ona predlaže da razmislite o odabiru lagane verzije i da za doručak popijete običnu crnu kafu.

Jedete prerađeno meso

Meso za doručak, poput kobasica, je ukusno, ali nije dobar izbor za vaš organizam.

“Ako prerađeno meso jedete s vremena na vrijeme, onda to može biti u redu. Međutim, ako ga jedete svaki dan to je loša navika zbog toga što ćete imati nedostatak vlakana, a u organizam će te unijeti zasićene masti i nitrate koji mogu uzrokovati stres”, kaže.

Ne jedete hranu bogatu antioksidansima

Ako je vaš tanjir za doručak pun hrane koja izgleda bljutavo, vjerovatno vam nedostaje tona vitamina i hranjivih tvari.

“Nedodavanje boje vašem tanjiru, kao što je nestavljanje povrća ili voća na tanjir znači da propuštate jesti antioksidanse, koji su ključni za sprečavanje bolesti i produženje dugovečnosti“, kaže Ehsani.

Da biste dobili više na svom tanjuru, Ehsani predlaže da dodate malo listova špinata i paradajza u svoj sendvič sa jajima. Ili ako više volite da jedete nešto slatko poput vafla i jogurta svakako dodajte i razno voće.

Ne unosite dovoljno tečnosti

“Hidracija ne samo da održava vašu kožu gipkom, već i prenosi hranljive materije po tijelu. Ciljajte na 6 do 8 čaša tečnosti tokom dana”, navode.

Preskačete doručak

Ako tokom dana preskačete doručak, vjerovatno ne donosite najzdraviju odluku kada je u pitanju starenje.

Ako ste skloni da preskočite doručak, predlaže da razmislite o nečemu poput banane i šake oraha. A ako se ujutro osjećate kao da ste previše siti da biste jeli, možda se prejedate u vrijeme večere. Možda je rješenje za doručak da malo smanjite veličinu porcije za večerom.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime