Akne su česta pojava većinom u doba puberteta, mada nije isključeno da se pojave i u kasnijim fazama života, a među najčešćim uzročnicima su stres, nepravilna ishrana ali i hormonski disbalans…

akne

Prema statistikama, akne se pojavljuju kod 85 posto osoba – u određenom periodu života. 50 posto dvadesetogodišnjaka, 30 posto tridesetogodišnjaka i 25 posto četrdesetogodišnjaka se suočavaju s ovim problemom. Mnogi nisu svjesni sam izvor ovog problema, odnosno koji su to uzročnici akni i kako ih se kloniti.

Uklanjanje dlaka

Može se desiti ponekad da uz neodgovarajuću tehniku za uklanjanje dlaka iritirate kožu što će dovesti do pojave akni. Npr, dermaplaning (tretman eksfolijacije koji se radi brijačem) poprilično je dobar način za uklanjanje sitnih dlaka i dlačica na licu.

Međutim, ako vam je koža masna ili ako imate već akne na licu, ovaj postupak može da uslovi prekomjernu produkciju sebuma i dodatnu iritaciju, što dovodi do stvaranja dodatnih akni.

U takvoj situaciji je bolja opcija laserskog uklanjanja dlačica.

Nečista jastučnica

Budite iskreni: koliko često mijenjate jastučnicu? Trebate imati na umu da se bakterije skupljaju na prljavim materijalima, naročito na oznojenim jastučnicama što može biti direktno povezano sa stvaranjem akni na vašem licu.

Preparati za kosu

Određeni preparati sadrže supstance koje odlično djeluju na vašu kosu. No, istovremeno ove supstance mogu da naruše prirodnu ravnotežu u vašoj koži duž linije rasta kose, takođe i na vratu, ramenima i leđima. Dobro bi bilo da prilikom kupovine sredstava za kosu potražite ona sredstva koja imaju blago djelovanje prema koži.

Kvalitet sna

Ukoliko vam je narušen san, nerijetka popratna pojava jesu određena kožna oboljenja ili stanja kao što su ekcemi, kao i akne. Spavajte između sedam i devet sati, baš kao što stručnjaci preporučuju.

Mobilni telefon

akne

Kada ste posljednji put očistili ekran svog mobilnog telefona ? Istraživanja pokazuju da se na ekranima mobilnih telefona može pronaći koncentracija bakterija čak deset puta veća nego na toaletnoj dasci.

Svaki put kada telefonirate vi zapravo prislanjate ekran pun bakterija na vašu kožu i izlažete je štetnom uticaju. Upravo ovo može biti okidač da se pojave akne.

Više na temu ljepota i zdravlje čitajte ovdje.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime