Namirnice koje tope masnoću
Ne, nije mit u pitanju, postoje namirnice koje tope masnoću a u tekstu ispod ćemo detaljnije o njima.
Ishrana bogata proteinima odlična je strategija u procesu mršavljenja. Naime, znanstveno je potvrđeno da namirnice koje tope masnoću su proteinskog porijekla, te da one to rade pomoću sljedeća tri mehanizma: smanjenjem apetita, ubrzavanjem metabolizma i održavanjem mišićne mase, koja je izvrstan potrošač kalorija.
Sve vrste proteina, kako biljne tako i životinjske, imaju značajan pozitivan učinak na zdravlje kostiju. Ljudi koji jedu više proteina održavaju bolji kvalitet kostiju, što je vrlo važno u starijoj dobi, kada to znači smanjeni rizik od prijeloma i osteoporoze.
Proteini su gradivne jedinice mišića, pa prehrana bogata proteinima doprinosi izgradnji mišića.
Ali pored izgradnje, dovoljan unos proteina pomaže i u održavanju postojeće mišićne mase. Za prosječnu odraslu osobu dovoljan je unos od oko 50 do 70 grama proteina, važno je osigurati da oni pretežno dolaze iz potpunih izvora. U prosjeku je to oko 20 grama po obroku.

Ovo su namirnice koje tope masnoću i pomažu u izgradnji mišića

Leća

Pored one koja je već konzervirana ili smrznuta, možete dobiti i leću koja je kuhana ili tek treba da se pripremi. Jedna prosječna porcija nudi oko 18 grama proteina, zajedno sa 16 grama vlakana, što je oko 60 posto potrebnog dnevnog unosa, a tu su i vitamini, minerali i antioksidanti. Za jedan brzi obrok pun vitamina i proteina napravite zelenu salatu, dodajte maslinovo ulje i limun, malo avokada i sve obogatite sočivom.

Tvrdo kuhano jaje

Jedno jaje će vam ponuditi oko 6 grama proteina. Uz to, nova istraživanja potvrđuju da holesterol sadržan u žumanjku nema negativan učinak na holesterol.

Zapravo je jedno istraživanje pokazalo da jedno jaje dnevno kod odrasle osobe može povećati nivo dobrog holesterola i smanjiti nivo lošeg holesterola.

Žumanjci su puni hranjivih sastojaka, pa sadrže cink, kalcijum, željezo, vitamin B12, antioksidante i masne kiseline. Jedno tvrdo kuhano jaje dodano obroku daje protein, a možete ga jesti sami ili sa salatom.

Namirnice koje tope masnoću

Proteinski prah

Još jedan proizvod koji se može pripremiti od jednostavne hrane i koristiti na više načina. Jedna žlica ovog proteina može vam osigurati najmanje 20 grama, a sadržaj masti i ugljenih hidrata je vrlo nizak. Možete ga napraviti s vodom, mlijekom ili dodati ovsenoj kaši, sokovima, palačinkama.

Pasulj

Jedna šoljica organskog pasulja sadrži oko 12 grama proteina i vlakana. Pasulj spada u namirnice koje tope masnoću, veoma je bogat proteinima i preporučujemo da ga jedete uz neke žitarice, to je pravi pogodak. Recimo grah i kukuruz.

Grčki jogurt

Još jedan proizvod koji se može pripremiti od jednostavne hrane i koristiti na više načina. Jedna žlica ovog proteina može vam osigurati najmanje 20 grama, a sadrži vrlo malo masnoća i ugljikohidrata. Možete ga napraviti s vodom, mlijekom ili dodati ovsenoj kaši, sokovima, palačinkama.

Postoji još jedna stvar koju je važno napomenuti a to je da žene ne bi trebale bježati od ovih namirnica.

Čak štaviše preporučujemo da ih konzumirate ukoliko želite izguniti masno tkivo.

Ne brinite, nećete se “nabildovati” kao muškarac.

Dakle namirnice koje tope masnoću su proteinskog porijekla, ubrzavaju metabolizam, smanjuju apetit i brže sagorijevaju kalorije jer matematika je jasna. Što je veći omjer mišićnog tkiva u odnosu na masno, to će tijelo brže sagorijevati kalorije.

Svakako da je ekstremno bitno da ne konzumirate namirnice koje imaju visok glikemijski indeks. O glikemijskom indeksu smo već pisali i detaljno o njemu možete pronaći ovdje.

Grejpfrut ne spada u proteinske namirnice, ali spada u namirnice koje tope masnoću. Zapravo je dokazano da konzumiranjem jednog grejpfruta dnevno gubite pola kilograma do kilogram. Vrijedi probati.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime