Skin fasting predstavlja jednu rutinu koja podrazumijeva povremene pauze u pogledu korištenja beauty kozmetike. Ova rutina može biti melem za izmorenu kožu, ali i nosi neke opasnosti.

Cilj rutine “skin fasting” je da omogući koži odmor i obnavljanje, bez intervencije raznih beauty proizvoda na kojih smo navikli. Uklanjanjem preparata za čišćenje i hidrataciju potičemo našu kožu da ojača svoju prirodnu zaštitu, koja biva oslabljena stalnim korištenjem ovih sredstava. Koža stvara određenu vrstu ovisnosti o preparatima, a za vrijeme ovog “posta” koža bi se trebala pročistiti i resetovati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cheril (@cherilissa)

Skin fasting se može sprovoditi u varijanti da se potpuno odustane od korištenja svih proizvoda, ili par dana redukcije u korist minimalističkog pristupa.

Međutim, iako ova ideja zvuči odlično, dosta stručnjaka se ne slaže s ovom metodom, te ističu opasnost ove naizgled jednostavne formule.

Dermatologinja u klinici Cadogan, Dr. Anjali Mahto tvrdi da ne postoje rigorozni naučni dokazi za ove tvrdnje. Doktorica kaže da nije baš najbolja ideja prekinuti sa svim sredstvima, naročito onima za čišćenje kože, obzirom da je uklanjanje znoja prljavštine, bakterija, nečistoća i smoga s površine kože veoma važno za održavanje lične higijene, a naročito za sprječavanje preuranjenog starenja kože.

Pored čišćenja kože, podjednako je važna i zaštita od sunca, a ukoliko ne uklanjamo mrtve ćelije sa kože doći će do njihovog nakupljanja.

Kate Kerr je kozmetičarka koja naročito upozorava na pauzu u korištenju vrlo aktivnih proizvoda poput retinola. “Ukoliko prestanete s korištenjem retinola privremeno, vaša koža će morati da prođe kroz aklimatizaciju i ljuštenje kada ga ponovo počnete koristiti. Kada se radi o aktivnim sastojcima, morate konstantno kožu izlagati njima, u suprotnom nećete dobiti željeni učinak”.

Ipak ,stručnjaci su saglasni u tome da bi umjesto apsolutnog posta, mogla biti preporučljiva neka vrsta dijete. To je najbolji način da provjerimo šta i koliko nam treba od proizvoda koje koristimo, obzirom da ih često u rutini imamo više nego što nam je potrebno.

Dr. Mahto je pričao na tu temu: “Kombinacija više slojeva različitih proizvoda na koži mogu dovesti do međusobnog poništavanja njihovog učinka, čak i do preosjetljivosti kože. Ukoliko proizvodi ne funkcionišu zajedno može doći i do iritacije, ekcema i osipa.”

skin fasting

Kada se koristi previše proizvoda može se koža samo uzbuniti i pri tome dovesti do niza neželjenih nuspojava.

Nicolas Travis iz Allies of Skin formulira to na sljedeći način : “Kada je riječ o njegi kože, više ne znači više. Bolje je koristiti multitasking proizvode koji su usmjereni na više sastojaka u optimalnom omjeru”.

Beauty rutine nam pružaju osjećaj da imamo kontrolu nad svojim zdravljem i izgledom, zbog toga ih volimo. Sam proces je značajan na psihičkoj razini, jer je zasnovan na njegi i brizi prema vlastitom tijelu.

Međutim, lako je biti zaveden obećanjima iz beauty industrije i natrpavati se kojekakvim čarobnim preparatima za ljepotu od kojih ćemo potencijalno narušiti naše zdravlje i ljepotu.

Ukoliko se odlučite na skin fasting, budite strpljive, pažljive i djelujte postepeno. Osluškujte šta vam tijelo pokušava reći, jer tijelo je uvijk mudrije od nas.

Više na temu zdravlja i ljepote čitajte ovdje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime