Vegan ishrana je dostigla veliku popularnost posljednjih godina, a neka imena od poznatih zvijezda kao što su Kim Kardashian, Michele Pfeiffer, Queen B zaklinju se u beneficije veganskog režima ishrane. Danas ćemo malo detaljnije istražiti tu temu.

Prošlo je nekoliko godina kada se, tada, novopečena majka Beyonce u rekordnom vremenu istesala, u 5 ujutru je ustajala i po cijeli da je uvježbavala zahtjevne koreografije, radila na planiranju svog nastupa i koordinirala to sa snimanjem dokumentarca. Postavlja se pitanje odakle joj energija za toliko stvari ?

Beyonce tvrdi da je za taj uspjeh zaslužan vegan režim prehrane koji joj je osmislio njen prijatelj i trener Marco Borges, pod nazivom “22 days nutrition”.

Tada je poznata pjevačica pozvala i svoje pratioce da se priključe programu, i postanu najbolja verzija sebe, uz tvrdnje da se ne radi isključivo o fitnessu nego i o zdravlju, a da je sa prehranom koja je utemeljena na voću i povrću uspjela da dobije bolji ten i raspoloženje, kao i više energije.

Međutim, Beyonce nije jedina koja je pričala pozitivno o vegan prehrani, Kim Kardashian još od 2019. godine promoviše takav pristup, gdje iz menija izbacuje rafinisane proizvode, umjesto toga unosi se organska hrana koja je bogata nutrijentima i vlaknima, koja su od izuzetne koristi za zdravlje organizma, te je govorila da je već “navukla” joše nekoliko članova svoje obitelji na ovaj režim ishrane.

O koristi za ten govorila je i Michele Pfeiffer, te je svoj besprijekoran ten pripisala vegan prehrani.

 

Natalie Portman i Olivia Wilde imaju dugogodišnje iskustvo sa vegan prehranom ,odnosno prave su veteranke u tom pogledu, a Natalie je išla korak dalje te je producirala i dokumentarni film pod imenom “Eating animals”, koji se osvrće na proizvodnju hrane koju svakodnevno konzumiramo.

Gisele Bundchen je poziciju UN-ove ambasadorice za okoliš iskoristila kako bi promovisala vegan prehranu, ne zbog svojih ličnih ciljeva, već je svoje ideje predstavlia kao sredstvo za borbu protiv uništavanja šume, koja se sprovodi kako bi se stvorilo zemljište za stočarsku i mesnu industriju.

vegan

Miley Cyrus, Ariana Grande, Kate Winslet i Kristen Bell neka su od imena celebrity-a koje su počele da praktikuju vegan ishravu, između ostalog jer odbijaju da sudjeluju u okrutnim načinima proizvodnje mesa.

vegan

Napraviti velike promjene u svom životu, poput ovakvih, sigurno da nije lahko, no niko ne kaže da se to treba napraviti preko noći. Uvođenje zdravih navika svakako ne treba da bude uvođenje ogromnih promjena odmah, najbolji način je polako uvođenje promjena koje će napraviti razliku.

vegan

Uvođenje dva ili tri zdrava obroka sedmično svakako da će djelovati pozitivno na nas i omogućit će nam da na najbezbolniji način uvedemo zdrave navike u naš život.

Više članaka o zdravlju i savjetima o ishrani možete čitati ovdje.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime