Danas obrađujemo jedan beauty problem koji je nažalost sve češći. Htjeli mi to priznati ili ne, zaštitne maske su sada dio naše svakodnevnice a čini se da će neko vrijeme i ostati. Maskne su potpuno novi problem koji se pojavio nošenjem maski, to su bijele akne koje smo odjednom počeli primjećivati na području brade, obraza i nosa.

Maskne nastaju kao posljedica slabijeg disanja kože pod maskom. Iako mogu biti neugodne, svakako nisu dovoljno dobar razlog da odbacimo masku usred pandemije, pa zbog toga vam donosimo nekoliko savjeta kako biste ih mogli izbjeći, a u najgorem slučaju- tretirati prema savjetima dermatologinje  Anne Chien s prestižnog medicinskog učilišta Johns Hopkins.

Treba istaći, za početak, da su masknama sklonije osobe koje imaju određene kožne probleme poput rozaceje, atopičnog dermatitisa, akni i raznih alergija, pa ukoliko ste dio te grupe ljudi onda biste trebali obratiti pažnju na sljedeće savjete.

Danas imate maske za kupiti na svakom uglu, no ne bi vam trebalo biti svejedno od kojeg materijala su izrađene. Trebate po svaku cijenu izbjegavati sintetičke maske, a ukoliko koristite maske od pamuka onda je preporuka da koristite nježnije deterdžente prilikom pranja maske, jer jači deterdženti izazivaju crvenilo, svrabež i osipe.

Takođe imajte u vidu da su mnoge komercijalne maske, u svrhu dezinfekcije, tretirane formaldehidom, pa ukoliko ste alergični na tu hemikaliju obavezno izbjegavajte korištenje takvih maski.

maskne

Jako je bitno da višekratne maske koje nosimo redovito peremo, jer izlučevine koje stvara naše lice se nakupljaju na maskama, te  mogu biti glavni krivac za pojavu osipa i akni na našem licu.maskne

Maskne možete pobijediti na sljedeći način: Za čišćenje lica koristite vodu i nježnije sapune, a noću trebate nanijeti na lice kremu za hidrataciju. Tokom nošenja maske, važno vam je da stvorite određenu barijeru između materijala maske i lica, pa se iz tog razloga preporučuje nošenje petrolejskih maski poput Vazelina, ili krema s cinkovim oksidom.

Obzirom da nam svakako niko ne vidi donji dio lica, nije loša opcija da se odreknete kozmetike na području kojeg prekriva maska. Na taj način ćete spriječiti začepljenje pora, kroz koje vaša koža diše.

Više o temi ljepote i zdravlja možete pronaći ovdje.

 

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime