Kuglof je fini i mekani kolač koji se peče u kružnom kalupu, koji ima rupu u sredini. Zbog toga izgleda veoma atraktivno kad se izvadi iz rerne. Popularan je za vrijeme blagdana kao što je Uskrs, a danas vam donosimo jedan zanimljiv recept kuglofa za kojeg garantujemo da ćete prste polizati.

U kuglof se može dodavati različito sušeno voće, a mi vam prenosimo recept popularne kuharice sa instagrama okruglica79 koja pravi ovaj kolač uz dodatak soka od narandže i naribanog marcipana. Kombinacija ova dva ukusa daje mu posebnu sočnost.

Oglas

Sastojci za kuglof:
200 g glatkog brašna
180 g šećera
150 g maslaca
150 g naribanog marcipana
130 g vrhnja od 25 posto mliječne masnoće
100 g oštrog brašna
50 ml soka crvene narandže
4 jaja
4 g praška za pecivo
4 g sode bikarbone
1 vanilin šećer

Sastojci za preljev:
120 grama šećera u prahu
60 ml soka crvene narandže

kuglof

Kako pripremiti kuglof:

  1. Marcipan stavite u zamrzivač minimalno sat vremena, pa ga nakon toga izvadite i naribajte.
  2. Uključite rernu i zagrijte je na 190 stepena Celzijusovih.
  3. Razbijte 4 jajeta i odvojite bjelance od žumanca
  4. Bjelance trebate izmiksati pjenasto sa šećerom, vanilim šećerom i maslacem omekšanim na sobnoj temperaturi.
  5. Zatim u smjesu trebate dodati vrhnje, sok od narandže i naribani marcipan, a onda dobro miješajte dok ne postignete homogenu odnosno jednoličnu smjesu.
  6. Prosijte oštro i glatko brašno a zatim ga pomiješajte s praškom za pecivo i sodom bikarbonom.
  7. Izmiksane žumanjke zatim dodajte u smjesu sa brašnom, promiješajte.
  8. Mikserom istucite bjelanjke u čvrst snijeg pa ih ručno umiješajte u dobivenu smjesu od ostalih sastojaka.
  9. Smjesu koju ste dobili trebate izliti u kalop sa promjerom od 23 centimetra, a zatim pecite 60 minuta u rerni na 190 stepeni Celzijusa.
  10. Kuglof nasijecite na kriške i poslužite s preljevom koji ste napravili od šećera u prahu i soka crvene narandže. Dobar apetit!

kuglof

Više zanimljivih recepata i inspiracija za pripremu finih poslastica možete pronaći ovdje.

 

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime