Uz izuzetak veoma malog broja proizvoda čiji proizvođač ima certifikate organskog voća i povrća, većina proizvoda koji se prodaju na pijaci ili u marketu su zapravo prskano voće i povrće pesticidima.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu dr. Milan Stević kaže da je jako važno da li su pesticidi primjenjivani na pravi način.

prskano voće i povrće

“To podrazumijeva da li je odabrani pesticid primjenjivan na biljnu vrstu kod koje je dozvoljena njegova primjena, zatim da li je pesticid primjenjivan u strogo određenoj dozi, i treće što je podjednako važno a to je da li su ispoštovane karence, odnosno da li je prošlo dovoljno vremena od posljednje primjene pesticida do berbe”, objasnio je Stević za RTS , te dodao da su rizici po zdravlje konzumenata veoma mali ukoliko su se sva pravila vezana za prskanje ispoštovala.

Prskano voće i povrće se proizvodi takođe i u plastenicima i staklenicima, a sve što mi možemo da uradimo jeste da dobro i temeljno operemo sve što mislimo pojesti.

“Potencijalno najveći rizik kada je riječ o ostacima pesticida imaju jagode. To je inače osjetljiva biljna vrsta koja je podložna napadu od strane velikog broja štetočina. Zbog toga se pesticidi moraju primjenjivati u njenoj proizvodnji. Takođe, jagode su najosjetljive u periodu njihove tehnološke zrelosti, odnosno neposredno prije i za vrijeme berbe. To predstavlja još jedan problem. Treći problem je u njenoj građi. Jagoda ima pokožicu za koju se pesticidi nevjerovatno lijepe, ta pokožica je jako nježna i ne možemo je oguliti, kao kod jabuke ili paradajza. Kod jagode to ne možemo uraditi a da ne povrijedimo plod”, kazao je Stević.

prskano voće i povrće

Svakako, ukoliko su pesticidi pravilno odabrani i pravilno korišteni, rizik po zdravlje od prskanih jagoda će biti minimalan.

Drugo mjesto nakon jagoda zauzima zelena salata, kada se radi o pomenutom riziku. Jabuke se ubjedljivo najviše tretiraju u toku proizvodnje, ali to ne znači da one moraju biti rizične.

“Većina tretiranja se obavlja za vrijeme početka vegetacije, kada i ne postoji plod. Salata je naročito opasna jer jedemo lišće koje se direktno tretira”, naglasio je profesor.

Mart i april ove godine su nam donijeli vremenske prilike koje su pogodne za razvoj uzročnika biljnih bolesti. Najugroženije su koštunjave biljne vrste poput šljive i breskve.

Dobra jabuka mora da se prska

“Ovakve vremenske prilike pogodne su za razvijanje najopasnije bolesti jabuka – čađava krastavost. Ukoliko se infekcija dogodi na početku vegetacije onda imamo veliki problem, tada moramo do kraja vegetacije jabuku tretirati veliki broj puta, nekada i do 20, ukazao je Stević.

Uvozne jabuke koje dolaze na naše tržište više su prskane od domaćih.

Godišnje prosječni Amerikanac pojede oko osam kilograma svježih jagoda, a sa njima i desetine pesticida kojima su jagode prskane.

Pored navedenih, prskano voće i povrće koje je takođe opasno po zdravlje su špinat, kelj, kupus, nektarine i grožđe.

“Izdvojio bih špinat koji se proizvodi na našim prostorima. Smatram da ne spada u grupu visokog rizika kada je riječ o pesticidima. Kod špinata imamo drugi problem, zbog pojačane ishrane zemljišta azotnim đubrivima imamo pojačan udjel nitrata i nitrita, a takvi spojevi u organizmu se pretvaraju u nitrozamine, koji su dokazano kancerogeni.”

Južno voće bi takođe trebalo dobro prati prije upotrebe, kaže profesor. Ne samo zbog pesticida, već i zbog toga “koliko je to ruku prošlo” dok je do nas došlo.

Neke pesticide ne možemo oprati vodom

Dvije vrste pesticida se koriste. Prva vrsta ostaje isključivo na površini plodova i ne prodiru do njihovih sokova, a oni se mogu oprati.

Druga vrsta pesticida je dosta opasnija, tzv. “sistemični” pesticidi, koji nakon aplikacije prodiru do biljnih sokova. Takve pesticide ne možemo oprati, već ih biljka mora razložiti do metabolita koji nisu opasni tokom karence.

Potpuna je zabluda da je crvava voćka i ona koja ne izgleda lijepo zdravija.

“To može biti tako, ali većinom ukoliko je jabuka oštećena to znači da proizvođač nije primjenio adekvatne mjere zaštite na vrijeme. Veoma često imate kod istog prodavca na tezgi jabuke koje su crvljive i one koje to nisu. Ja sam ubijeđen da su to jabuke iz istog voćnjaka”, zaključio je profesor Stević i naglasio da je uvijek najbolje konzumirati voće kada mu je sezona nego u januaru.

Više sličnih tekstova na ovu temu možete pronaći ovdje.

 

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime