Pluća su organ koji trpi drastičnu, često nepovratnu štetu dok pušite cigarete, čine vas ovisnim i razdražljivim te vam ubrzano stari koža. Zbog svog sastava koji uključuje ugljen monoksid, nikotin i katran, ali i kancerogene supstance poput benzopirena i teških metala poput kadmija, cigarete su odlično rješenje ukoliko želite da ozbiljno narušite svoje zdravlje.

Dosta ljudi je svjesno štetnosti pušenja, stoga su spremni napraviti neke korake da bi zaliječili oštećeno plućno tkivo. Stručnjaci iz oblasti medicine se slažu u tvrdnji da je za potpuni oporavak pluća potrebno isto onoliko vremena koliko ste pušili. Ukoliko ste bili pušač 10 godina, onda vam je isto toliko godina potrebno da se oporavite od pušenja.

Danas vam predstavljamo 3 namirnice koje biste trebali svakodnevno konzumirati ukoliko želite da proces oporavka ubrzate. Pa da započnemo.

Češnjak – bijeli luk

 

Ovoj čudesnoj biljci pripisuju se brojna ljekovita svojstva. Za njega kažu da je prirodni antibiotik, supstanca za čišćenje dišnih puteva, biljka koja ima antikancerogeno i antiupalno djelovanje, veomna sposobna u uništavanju gljivica i pojedinih virusa.

Ključni sastojak bijelog luka je alicin, supstanca koja uništava infekcije u disajnim putevima, a studije pokazuju i da je alicin izuzetno efikasan u čišćenju pluća kod osoba koje su pušači, ali i bivši konzumenti duhanskih proizvoda.

Bijeli luk je vrhunski začin za brojna jela, a najviše ljekovit je kada se jede u sirovom stanju. Imajte u vidu da se veće količine češnjaka ne preporučuju osobama koje imaju problema sa želucem i digestivnim traktom.

Đumbir

pluća

Đumira također krasi epitet ljekovite biljke. Djeluje na imunitet tako što ga ojačava, podstiče probavu,  smanjuje upalne procese u tijelu te uklanja toksine iz pluća i ostatka tijela zbog čega se preporučuje (bivšim) pušačima.

Odlična je kombinacija narendati đumbir i bijeli luk u teglu meda i na taj način ih konzumirati svako jutro na prazan stomak.

Od đumbira je popularan čaj, a koristi se u pripremi svježih napitaka. Koristi se i kao začin za mnoga slatka i slana jela.

Trebalo bi pripaziti s dozama. Dnevno se ne bi trebalo pojesti đumbira veličine više od 2 centimetra.

Kurkuma

pluća

Bez obzira da li se radi o svježem gomolju ili o osušenom začinu, uključite ju obavezno u prehranu. Studije pokazuju da ova konzumiranje ove biljke doprinosi čišćenju pluća kod bivših pušača, kao i kod osoba koje borave u zagušljivom prostoru. Prema mišljenju stručnjaka, kurkuma je korisna u prevenciji kancerogenih bolesti, koje uključuju i bolesti disajnih organa.

Kurkuma se tradicionalno koristi za curryje i druga indijska jela, pripremu zlatnog mlijeka te raznih zdravih smoothieja. Da bi uživali u protuupalnim blagodatima kurkume, pomiješajte je s malo crnog papra.

Više korisnih savjeta o zdravlju možete pronaći ovdje.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime