Često se ružičasta percipira kao ženstvena, nježna, romantična…kroz historiju su je moćne žene nosile u raznim nijansama na haljinama koje su ostale nezaboravne.

Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt je putem izložbe “Moda i strip”, podsjetio nas je na nevjerovatne Diorove kreacije stripom Annie Goetzinger ‘Jeune fille en Dior’, ali i na ljepotu i raskoš ružičastih haljina i njihov “think pink” učinak na osobe koje ih odijevaju. Iz tog razloga smo se vratili malo unazad kroz historiju, te se prisjetili nekih ružičastih haljina koje su ovjekovječile razne uloge, filmove i legendarne trenutke, te ih učinile još legendarnijim. Definitivno slavne žene koje su ih nosile stavile su sebe na popis ikona.RUŽIČASTA

Ružičasta haljina svakako je povećala svoju popularnost kada ju je Marilyn Monroe nosila u ‘Muškarci više vole plavuše’, gdje je pjevala o dijamantima u društvu muškaraca. Gwyneth Paltrow je realizirala slučnu kompoziciju na dodjeli Oskara, kao i Lady Gaga na Met galu.

RUŽIČASTA
Marilyn Monroe, ‘Muškarci više vole plavuše’, 1953. (William ‘Billy’ Travilla)
RUŽIČASTA
Gwyneth Paltrow, dodjela Oscara 1999. (Ralph Lauren)
RUŽIČASTA
Lady Gaga, Met gala 2019. (Brandon Maxwell)

Tadašnja Prva dama SAD-a, Jackie Kennedy je nosila ružičastu haljinu s bijelim rukavicama na večeri, a Audrey Hepburn je imala sličnu nijansu kada se pojavila u filmu “My Fair Lady”, takođe “Doručak kod Tiffany-a” je film u kojem je nosila jaču nijansu ove boje – s jedinstvenom tijarom.

RUŽIČASTA
Jackie Kennedy, 1963.
Audrey Hepburn, ‘Doručak kod Tiffanyja’
Audrey Hepburn, My Fair Lady, 1964. (Cecil Beaton)

Historija ružičaste boje u filmskom svijetu ne bi bila upotpunjena bez  ‘Pretty in Pink’ s Molly Ringwald i Nastassje Kinski u kratkoj pletenoj haljini u filmu  ‘Paris, Texas’. Svakako, jedna od najpoznatijih slavnih žena u pink izdanju je Reese Witherspoon u “Plavuša s Harvarda”, a ona je važnost ružičaste boje iskazala jednom rečenicom: “Ko god je kazao da je narandžasta nova ružičasta, taj mora da je ozbiljno poremećen.”

Molly Ringwald, ‘Pretty in Pink’, 1986.
Nastassja Kinski, ‘Paris, Texas’, 1984.

Jhene Aiko je na dodjeli Grammy-a privukla pažnju u velikoj ružičastoj haljini svojom krhom pojavom, te nas podsjetila na veliku stilsku ikonu Rihannu, koja je takođe još 2015. godine na dodjeli Grammy-a zasjala u ružičastoj kreaciji.

Reese Witherspoon, Plavuša s Harvarda, 2001.
RUŽIČASTA
Rihanna, Grammy’s 2015. (Giambattista Valli)

Kada vam dođu dani u kojima će vam zatrebati doza optimizma i neko modno osvježenje- slobodno posegnite za ružičastim.

Više zanimljivosti iz svijet mode čitajte ovdje.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime