Prošao je još jedan Uskrs , a vi ste opet jeli neumjereno i niste imali kontrolu nad sobom?! Danas vam donosimo nekoliko savjeta kako se brzo vratiti u stanje prije praznika, a ove savjete možete i dugoročno primjeniti kako biste očuvali svoje zdravlje i liniju.

Jedna sedmica bez pekarskih proizvoda i bijelog šećeradetoksikacija

Stručnjaci savjetuju da barem na sedmicu dana izbacite pekarske proizvode i šećer. To je zbog toga što se hljeb i ostali roizvodi iz pekare prave od bijelog brašna, koje je prepuno praznih kalorija, ima veoma štetno djelovanje na srce i krvne sudove, te sadrži samo 7% hranjivih sastojaka. Ovakve namirnice imaju visok glikemijski index i definitivno vam neće pomoći da ostanete zdravi, a ni da smršate. O bijelom šećeru i njegovim štetnim efektima sve se zna i ne mora se ništa posebno pisati. Dodat ćemo još i to da pored viška kilograma i diabetesa, od šećera dobijate naborano lice, te potiče stvaranje sijedih dlaka, te potiče začepljenje krvnih sudova.

8 čaša vode dnevno

Ne postoji detoksikacija bez unosa vode. To vam mora biti jedno od najvažnijih pravila. Osam čaša vode otprilike trebate unositi, mada ovo pravilo ne važi za svaku osobu, količina unosa vode je proporcionalna sa tjelesnom težinom. Sve napitke osim vode i prirodnog čaja bez šećera izbjegavajte. Smoothie može, ali vam je puno bolje pojesti sirovo voće nego izblendano zbog vlakana koja se gube prilikom blendanja.

detoksikacija

Voće i povrće u velikim količinama

Nedvosmisleno je da trebate povećati unos raznovrsnog voća i povrća kako biste tijelu obezbijedili unos hranjivih materija koje su mu prijeko potrebne da bi pravilno funkcionisalo. Odlučite se za bananu umjesto omiljene čokolade, jedite jabuke i bobičasto voće, obogatite trpezu zelenim povrćem, krompirom i rižom. Pri izboru voća i povrća uvijek birajte opciju prirodno uzgojenog od organskog sjemena, ukoliko ste u mogućnosti.

Unos proteina

Detoksikacija podrazumijeva i pravilan unos proteina, ukoliko ih ne unosite, organizam će početi da ih crpi iz jetre i skeletne muskulature. Odličan izvor proteina su jaja, riba i grah, a idealan obrok bi bio kombinacija mahunarki i žitarica koji sadrži sve esencijalne aminokiseline, ugljikohidrate i dosta vitamina i minerala.

Juha kao glavni obrok

Poradite na tome da češće uvrštavate juhu na meni, kao glavni obrok. Ono što je najvažnije je da bude bogata povrćem, bilo da je hladna ili topla juha.

Više na temu zdravlja i ishrane čitajte ovdje.

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime