Hortenzije su oduvijek bile predmet divljenja jer svojom ljepotom i raskošnim bojama naprosto “oduvaju” svakog posmatrača. Hortenzija grmovi mogu ukrašavati dvorišta i vrtove različitih tipova, a podjednako lijepo izgledaju u svakoj boji, bijeloj, crvenoj, ljubičastoj, plavoj ili, pak, ružičastoj.

dvorišta

Inače su širom svijeta najrasprostranjenije ružičaste hortenzije, naročito po njihovoj rodnoj Aziji. Njihova boja ovisi, između ostalog, i o kiselosti zemljišta gdje rastu. Npr., ako je hortenzija plave boje, to znači da je takvo zemljište jako kiselo (3-4.5)pH. Ako je u pitanju neutralno do alkalno tlo, boja hortenzije će biti crvena do ružičasta.

Jedino bijele hortenzije uvijek ostaju bijele.

Inače hortenzije cvjetaju od juna do oktobra, i zahtijevaju dosta vode. Najljepše izgledaju svježe, ali i osušene kao cvijetni aranžmani izgledaju prelijepo.

dvorišta

dvorišta

dvorišta

Hortenzije većinom služe za dvorišta, tj. u najljepšim izdanjima ih možemo vidjeti po dvorištima i parkovima.

Ostavljamo vas sa još nekoliko fotografija dvorišta i vrtova koji će vas naprosto ostaviti bez daha, nadamo se da smo vas zainteresovali za hortenzije i da ćete pokušati da zasadite svoje hortenzije u dvorištu.

Susjedi će vam zasigurno zavidjeti.

dvorišta

Pampas trava u kombinaciji sa hortenzijama odlična su kombinacija koja može prosječna dvorišta transformisati u prave atraktivne vrtove koji će zasigurno mamiti poglede.

dvorišta

Za više savjeta o uređenju dvorišta, ali i o uređenju i dizajnu interijera pročitajte ovdje.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime