Porazgovarali smo s Matejom i Neirom, suradnicama i prijateljicama koje se nalaze iza brenda Mateyaneira. Nedavno su preselile u novi, prekrasan showroom, a klijentice planiraju obradovati novom, capsule-kolekcijom
One su prijatelji i dizajneri, a prije gotovo četiri godine osvojili su domaću modnu scenu svojim brendom Mateyaneira. Mateja Dujić i Neira Sinanbašić žive i rade u Zagrebu, gdje imaju svoj studio i ”showroom”. Ideja o pokretanju brenda došla je spontano i prirodno jer je njihova prva ”CUT” kolekcija stvorena kao zajednički projekat. Međutim, na kraju procesa dizajniranja i kreiranja kolekcije, Mateja i Neira shvatile su da žele nastaviti suradnju i napraviti nešto konkretnije, pa su krenule u modnu avanturu nazvanu brend Mateyaneira.
Kako biste opisali filozofiju brenda Mateyaneira?
Mateyaneira je handmade to order vrsta brenda, tj. Kod nas – ručno rađena odjeća po mjeri. Glavna karakteristika ove vrste posla je da ne proizvodimo više odjevnih predmeta nego što je naručeno i sve se radi po mjeri i isključivo od trenutka narudžbe. Mislimo da treba dugo vremena da takozvana spora moda uđe kupcima pod kožu, ali odlučili smo se krenuti tim putem iz ljubavi prema odjeći i težnje za mirnom savješću.
Kako izgleda čitav proces stvaranja novih kolekcija?
Svaki put imamo neku svoju listu; ono što lično želimo imati, zatim sakupljamo fotografije inspiracije, teksture, boje, materijale i skice, nadopunjujemo ideje jedni drugih, sastavljamo kompletan stajling i započinjemo izradu. Komad po komad – on prolazi kroz nekoliko promjena u procesu, pa proizvodni proces smatramo “ideološkim”, jer ponekad materijal određuje pravila, a ponekad vidimo novu mogućnost.
Vi niste samo saradnici, već i prijateljice.
Kako rad i prijateljstvo funkcioniraju zajedno? Izvrsno u našem slučaju! Prednosti su, osim što je naš posao zanimljiviji zajedno, i to što puno putujemo kroz posao (naravno u vrijeme prije pandemije koronavirusa), a radije putujemo s prijateljima, zar ne? Uvijek koristimo vrijeme da budemo i turisti i da uživamo. Iako provodimo puno vremena zajedno, nakon posla ostajemo da se podržavamo, pojedemo nešto, popijemo čašu vina ili pogledamo film. S prijateljem nikad nije isključivo poslovna ili isključivo obična kava, teme se neprestano isprepliću i često smo previše za okoliš.
Koga vidite u svojim odjevnim komadima, kome su namijenjeni? Postoji li osoba na kojoj biste zaista voljeli nositi nešto sa svojim potpisom? Naši su komadi namijenjeni svima koji vide njihovu vrijednost, kojima se sviđa ova vrsta odjeće, koji cijene kvalitetu i filozofiju održive mode. Odjeću bismo najviše voljeli vidjeti na ulicama Londona, New Yorka i Milana, obožavamo kombinacije uličnih stilova, kada ljudi dio svoje ličnosti utisnu u outfitu.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime