Tortilje su dio meksičke tradicionalne hrane koja je postala popularna diljem svijeta, popularna je i među balkancima. Jedna od najpopularnijih verzija ovog jela su enchilade, odnosno zapečene punjene kukuruzne tortilje.

Načina punjenja ima različitih, od mesnih do povrtnih, a enchilade su posebne jer se prije stavljanja u rernu preliju umakom, pa tortilja bude veoma sočna. Danas vam predstavljamo varijantu sa piletinom i sirom koja će oduševiti vaše ukućane.

SASTOJCI ZA ENCHILADE:

  • 8 velikih kukuruznih tortilja (mogu i pšenične ako ne volite kukuruzne)
  • 600 grama pilećih prsa
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 crvene paprike
  • 1 glavica luka srednje veličine
  • 300 grama kukuruza
  • sol, biber, čili
  • 200 grama ribane gaude (može i neki drugi topivi sir)
  • enchilada umak

Sastojci za umak:

  • 2 velike kašike maslinovog ulja
  • 2 velike kašike glatkog brašna
  • 400 ml temeljca(mesnog ili povrtnog)
  • 100 ml pasiranog paradajza
  • 1 mala kašika mljevene ljute paprike
  • 2 male kašike slatke mljevene paprike
  • 1 mala kašika bijelog luka u prahu
  • ½ male kašike sušenog origana
  • po izboru sol

tortilje

PRIPREMA:

1. Prvo biste trebali započeti s pripremanjem umaka, kojeg možete pripremiti i dan ranije.

U posebnoj posudi zagrijte temeljac. U drugoj posudi na srednje jakoj vatri zalijte ulje. Dodajte brašno i dvije minute miješajte. Nakon što brašno malo požuti trebate dodati ljutu i slatku papriku, bijeli luk i origano. Zatim miješajte još jednu minutu. Dodavajte zatim polako zagrijani temeljac uz stalno miješanje kako bi se razgradile grudvice koje nastaju. Dodajte zatim pasirani paradajz, posolite i ostavite umak da se krčka nekih 10 minuta. Nakon toga ga probajte i ukoliko je po vašem ukusu dodajte još soli ili neki drugi začin po vašem izboru.

2.Nasjeckajte luk nasitno

Očistite i operite paprike a zatim ih sitno nasjeckajte. Takođe isto uradite sa piletinom, nasjeckajte je na sitne kockice. Dinstajte luk na srednje jakoj vatri 5 minuta dok ne požuti. Zatim dodajte i papriku i donstajte dok ne omekša, a zatim dodajte piletinu. Dodajte soli, bibera, dodajte po želji čilija i procijeđeni kukuruz a zatim sve to skupa dinstajte još 10ak minuta dok se piletina ne skuha.

3. Pripremite malo dublji sud za pečenje i s malo masnoće ga namastite

Sada možete započeti sa slaganjem tortilje. Stavite kašiku-dvije umaka na svaku tortilju,  piletinu i malo naribanog sira, a zatim smotajte tortilju i stavite u sud za pečenje. Nastavite ovako sve dok ne potrošite tortilje koje ste planirali ispeći. Ono umaka što vam je ostalo prelijte preko tortilja, a zatim pospite i preostali naribani sir. Tortilje pecite u rerni 20-ak minuta na temperaturi od 180 stepeni Celzijusa.

Prijatno!

Više zanimljivih recepata možete pronaći ovdje.

 

 

 

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime