plazma torta

Plazma torta je omiljena torta mnogih domaćica, ali i ljubitelja poslastica, danas vam donosimo recept za njenu verziju s malinama, za koju smo sigurni da će oduševiti vas i vaše ukućane ili potencijalne goste.

Plazma torta bi trebala da se sastoji od tri kore i dva fila.

Ukoliko vas zanima neki brži i jednostavniji recept sza kolač sličnog ukusa, pogledajte kako pripremiti Švarcvald kolač, za koji možete koristiti maline ili višnje.

U nastavku čitajte recept za plazma tortu.

plazma torta

Sastojci:

Za tri kore

  • 12 bjelanaca
  • 12 kašika šećera
  • 150 grama mljevenih oraha
  • 3 kašike mekog brašna.

Fil I

  • 12 žumanaca
  • 12 kašika šećera
  • 800 ml mlijeka
  • 2 pudinga od vanile
  • 250 grama putera
  • 100 grama šećera u prahu
  • 150 grama mljevenog plazma keksa.

Fil II

  • 200 ml slatke pavlake
  • 200 grama kisele pavlake
  • 150 grama mljevenog plazma keksa
  • malo mlijeka, da masa postane maziva (objašnjeno u receptu)
  • 600 grama malina (mogu i smrznute i svježe).

PRIPREMA

Rernu trebate uključiti na oko 200 stepeni Celzijusa. Četiri bjelanca ulupajte pjenasto, a zatim dodavati 4 kašike šećera, uz mućenje, dok se ne dobije čvrsta i sjajna pjena.

Nakon toga 50 grama mljevenih oraha dodati, te jednu kašiku brašna. Nakon toga potrebno je da sve sjedinite u jednu jedinstvenu smjesu pomoću varjače. Dobivenu smjesu trebate istresti u pleh koji je obložen, dimenzija 32 x 22cm (ili približno pomenutim dimenzijama). Po 15 minuta svaku koricu trebate peći.

Trebate umutiti žumanca, puding, šećer ui malo hladnog mlijeka, tako da se ne stvore grudvice. Staviti da prokuha ostatak mlijeka, a zatim zakuhajte masu koju ste prethodno umutili i miješajte dok se ne zgusne. Sklonite je s vatre, prekrijte kesom ili folijom te ostavite tako da se ohladi.

Maslac umutite pjenasto sa šećerom u prahu. Maslac bi trebao biti sobne temperature, omekšan, kako bi se mogao lako i lijepo umutiti. Ohlađeni puding izmiješajte mikserom, a zatim mu dodajte umućeni maslac i sve zajedno umutite. Zatim dodajte keks pa ponovo umutite.

Što se triče drugog fila, potrebno je da umutite slatku pavlaku pa dodajte kiselu, umutite pa dodajte keks. Trebala bi se formirati dosta gusta masa, stoga dodajte malo mlijeka, oko 100mL, pa umutite. Ukoliko je i dalje gusto, još malo mlijeka dodajte jer je potrebno da dobijete fino mazivo, koje ćete nanositi na maline.

Prvi fil nanesite na koru, zatim ide red malina, zatim drugi fil, zatim druga kora, prvi fil, maline, drugi fil, treća kora.

Na kraju bi cijela plazma torta trebala biti premazana ostatkom fila, dekorišite po želji. Tortu ostavite preko noći u frižideru da se čvrsne, a sutradan poslužite.

Više ukusnih recepata pronađite ovdje.

Ovako bi trebala izgledati vaša plazma torta.

plazma torta

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime