Danas vam donosimo jedan neobičan i fin recept – rižoto sa špinatom, kojem se može dodati i malo crne beluga leće kako zbog okusa tako i iz razloga da već nutritivno kvalitetan špinat pojačamo proteinima iz leće, a ujedno i vizualno učinimo ovaj rižoto još privlačnijim.
Najbolje je koristiti mladi špinat koji se u već skuhani rižoto dodaje na samom kraju pred serviranje, a ukoliko koristite stariji špinat uradite to tokom kuhanja.
Sastojci
- 400 g riže carnaroli ili arborio
- 120 g ljutike ili luka srebrenca
- 100 g maslinovog ulja
- 200 g svježeg baby špinata
- 1200 g povrtnog temeljca
- 100 g bijelog vina
- 25 g veganskog maslaca
- sol i biber po okusu
- 100 g beluga crne leće
- veganski parmezan po želji
Priprema
Beluga leću skuhatje posebno shodno uputama. Ne kuha se u rižotu da ne bi pustila crnu boju. Temeljac ugrijati.
Dinstajte na maslinovom ulju sitno nasjeckanu ljutiku ili luk a zatim rižu dodajte. Promiješajte dobro da se sva “okupa” u ulju i lagano zacakli. Idealno bi bilo 3 do 4 minute.
Vinom polijte, promiješajte i pustite da skoro ispari.
Zatim dodajte zaimaču (grabilica za juhu) ili mlaz povrtnog temeljca i nastavite miješati, a temeljac dodavajte samo po potrebi kada vidite da je riža skoro suha iliti da je popila tekućinu.
U međuvremenu špinat operite, osušite ga i sa strane ostavite. Kad rižotu preostane još cca. 5 do 7 minuta, posolite ga i dodajte nasjeckani špinat ako ne koristite mladi špinat.
Miješanjem dovršite kuhanje rižota, zatim dodajte svježi biber i ugasite vatru.
Kuhanu beluga leću dodajte, kao i mladi špinat ako njega koristite, sve to dobro promiješajte i po vrhu dodajte komadiće maslaca. Pokrijte i ostavite par minuta pokriveno.
Servirajte uz parmezan.