Haljina Belle Hadid stvorena direktno na pisti
Haljina Belle Hadid stvorena direktno na pisti

Francuska modna marka Coperni zaslužna je za jedan od najnevjerovatnijih trenutaka Pariške sedmice mode s performansom u kojem je na gotovo goloj Belli Hadid stvorena haljina.

Dizajneri Arnaud Vaillant i Sebastien Meyer udružili su se s Manelom Torresom, voditeljem kompanije Fabrican Ltd i izumiteljem Spray-on tkanine, koji je sam nanio inovativni materijal na manekenku uz pomoć asistenta.Torres, koji je studirao modni dizajn na Kraljevskom koledžu za umjetnost u Londonu, razvio je patentiranu tehnologiju koja se trenutno suši pri dodiru s bilo kojom površinom, uključujući tekućine, kako bi stvorila sloj netkane tkanine.

Kako je nastala haljina Belle Hadid

“Može se koristiti za izradu inovativne odjeće koja se može prati, ponovno nositi, pa čak i integrirati s dijagnostičkim uređajima koji mogu pratiti zdravlje nositelja. Tehnologija se sastoji od kratkih vlakana povezanih zajedno s polimerima i biopolimerima te ekološki prihvatljivijim otapalima koja isporučuju tkaninu u tekućem obliku, a zatim isparavaju kada sprej dođe do površine”, rekao je Coperni u izjavi.

“Tekstura tkanine može se mijenjati prema vlaknima (sintetičkim i prirodnim, poput pamuka, lana, poliestera ili najlona kao i recikliranim) i korištenom vezivu te načinu nanošenja spreja”, dodaje se.Snažan hemijski miris ispunio je zrak u Muzeju za umjetnost i obrt, gdje su se okupili gosti dok je Hadid strpljivo stajala više od osam minuta dok je tekućina nanošena. Kad se osušila, asistentica joj je zavrnula rukave, odrezala porub i zarezala bijelu haljinu.


Spray-on tkanina može se nanositi tehnologijom aerosola, industrijskim raspršivačima, robotima i 3D ispisom.

Vaillant i Meyer rekli su da je Hadid jedini model koji su uzeli u obzir za nastup zbog njezinog afiniteta prema tehnologiji.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime