Cvijeće je apsolutni pobjednik, kada je u pitanju ukrašavanje i dekoracija balkona, složit ćete se s nama. Voljeli biste da ukrasite vaš balkon, ali želite što ljepše cvijeće koje zahtijeva veoma malo njege, zar ne ?

Danas vam predstavljamo pet vrsta balkonskog cvijeća koje svakako treba da razmotrite, veoma je raskošno bojama i prijatno za oči a uspijeva gotovo uvijek.

cvijeće

 

 

cvijeće

1.Kadifa spadna među najpopularnije ljetne cvijetnice, koliko zbog svoje ljupkosti, toliko zbog toga što ne traži velike zahtjeve pri uzgoju. Ovo cvijeće će da uspije u kakvu god zemlju ga posadili. Kadifica je popularna kao balkonsko cvijeće, bogatog cvata koji traje tokom cijelog ljeta. Imamo je u žutim i narandžastim nijansama, dok cvatovi mogu bili puni ili jednostavni.

cvijeće

Kadifica ima najbolje da raste na sunčanom do polusjenovitom staništu. Ukoliko želite da cvatnju svojih kadifica produžite tokom cijelog ljeta, obavezno je uklanjanje ocvalih cvatova, i naravno redovno prihranjivanje i zalijevanje.

2.Pelargonija takođe cvijeće koje je poznato po svojoj nezahtjevnosti kao i otpornosti. Ono što je karakteristično za njih jesu tamnozeleni listovi koji na svojim rubovima sadrže karakterističan tamnozeleni prsten. Ovo cvijeće imamo u raznim bojama kao što su narandžasta, ljubičasta, crvena, ružičasta, kao i bijela i žuta boja.

cvijeće

Da bi uspjela potrebno joj je sunčano stanište, ali biste je trebali zaštititi od podnevnog direktnog sunca. Nužno je uklanjanje ocvalih cvatova kako bi rasla lijepo, te kako se ne bi razvile bolesti. Pelargonije bi se trebale redovno zalijevat, ali je takođe potrebno ostaviti supstrat da se osuši između dva zalijevanja.

3.Petunija cvijeće koje je definitivno među najpoznatijim i najpopularnijim kada je riječ o uzgoju balkonskog cvijeća. Ova prepoznatljiva ljepotica dolazi u više različitih oblika i boja, a takođe može da bude i dvobojna.

cvijeće

Cvjeta od juna do septembra, a za nju je neophodno polusjenovito stanište, te propusni, humusni suprtrat. Petunija ima nježnije cvjetove, pa bi trebali pripaziti da je ne izlažete jakom vjetru. Petunije biste trebali redovno zalijevati, te prihranjivati gnojivom koje sadrži nizak postotak azota i više fosfora, kako bi biljke više cvjetale.

U drugoj polovini ljeta biljke možete posjeći na 20 centimetara od tla, ukoliko ih dobro prihranite one će procvjetati ponovo do jeseni.

4.Maćuhica je vjerovatno najčešće cvijeće koje viđamo posađeno na balkonskim gredicama i vrtovima. Ima specifičnu građu cvijeta i zbog toga je veoma prepoznatljiva.

Maćuhica ima različitih sorti, razlikuju se po boji cvijeta, postoje varijante od bijele boje pa do ljubičaste. Postoje jednobojne, postoje i sorte s kombinacijom dvije boje. Maćuhice će uspjet u bilo kakvo tlo da ih posadite, odgovara im osunčano kao i polusjenovito tlo, jedino što im smeta su izrazito jake vrućine.

5.Begonija radi se o grmolikoj biljci, vodenastih i krhkih izboja, sa mesnatim lišćem i velikim brojem cvjetova. Postoje varijante u bijeloj, crvenoj i ružičastoj boji, a cvjetovi mogu da budu puni ili jednostavni, kod nekih sorti listovi mogu da budu bakrene boje.

Traže sunčano do polusjenovito stanište, te supstrat koji je propustan i bogat hranjivim materijama.

Inače ova biljka u svom latinskom imenu sadrži ime semperflorens, što znači da cvjeta stalno, a kako bi opravdala ovo ime morat ćete je redovno prihranjivati, preporučuje se da pustite supstrat da se osuši između dva zalijevanja.

Ukoliko ste zainteresovani za još savjeta i ideja o uređenju dvorišta, ali i o dizajnu i uređenju interijera, možete čitati ovdje.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime