Woman eating street food corn in summer park, travel food concept

Većina ga smatra veoma ukusnim, ali malo ko zna zapravo koliko je kukuruz zdrav. Pri samu pomisao na zdrave namirnice malo ko će se sjetiti kukuruza, ali on je definitivno iz više razloga zaslužio da se nađe na toj listi. Obiluje važnim antioksidansima i možete sebi priuštiti ovu ukusnu užinu bez da vas grize savjest.

Za kukuruz se smatra da je uzgajan u Meksiku, još prije 7000 godina, odakle je pronašao svoj put do sjeverne Amerike. Tek u 16. vijeku dolazi u Evropu. Antioksidansi koji se nalaze u kukuruzu u organizmu imaju ulogu da neutrališu slobodne radikale, glavne pokretače kancerogenih procesa. Ukoliko ga kuhate dovoljno je samo nekoliko minuta u ključaloj vodi, svaka biljna namirnica je najzdravija za konzumiranje u što sirovijem obliku.

Zašto je kukuruz zdrav?

Kao i kod ostalih žitarica, tako i kod kukuruza, vlakna predstavljaju jednu od glavnih komponenti. Vlakna su izuzetno važna za rad probavnih organa, ispunjavaju želudac i daju osjećaj sitosti. Takođe omogućavaju crijevima da pravilno funkcionišu.

Kao namirnica se lako probavlja, može se konzumirati kao glavno jelo ili u prilogu kao sastavni dio salate.

Pored vlakana, ugljikohidrati i manji dio masti su sastavni dio kukuruza. Udio šećera najviše zavisi od sorte, najviše ga ima u “šećercu”.

Obiluje vitaminima iz B grupe i to vitamin B1(tiamin) koji je zadužen za bolju koncentraciju i mentalnu sposobnost. Zbog toga se konzumiranje ovog povrća preporučuje prije određene aktivnosti koja zahtijeva umni rad.

kukuruz

Vitamin B9(folna kiselina) veoma je važan za različite metaboličke procese, a unošenje B9 vitamina naročito je važno za vrijeme trudnoće. Vitamin A kojim kukuruz obiluje važan je za zdravu kosu i kožu, pravilan rast i razvoj kostiju i zuba, kao i za normalno funkcionisanje sistema za varenje i disanje.

Što se tiče minerala, sadrži magnezijum, željezo, fosfor i cink. Zbog supstanci koje sadrži može da preventivno djeluje u razvoju mnogih bolesti. Alchajmerova bolest i bolesti srca su glavne dvije bolesti protiv kojih kukuruz snažno djeluje. Pored toga veoma je dobar za potenciju i zdravlje prostate, kao i osnaživanje komplet imuniteta zbog cinka kojeg sadrži.

Jako je dobar i za osobe koje imaju probleme s masnoćo, obzirom da snižava nivo holesterola u krvi.

Više na temu zdravlja i fitnessa čitajte ovdje.

kukuruz

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime