7 navika

Savjeti za zdraviji i mlađi izgled

Nažalost živimo u brzim vremenima, stoga često tokom sedmice nemamo baš vremena detaljno birati šta ćemo jesti, često nemamo vremena ni za kvalitetan san, uz to kombinacija sa stresom nas neće sigurno podmladiti.

Donosimo vam 7 navika koje morate promijeniti ukoliko želite da smanjite stvaranje novih bora, znakova starosti i općenito ukoliko ne želite prebrzo da ostarite onda sljedećih 7 navika mijenjajte pod hitno.

Nezdrava prehrana

Prehrana je na vrhu liste prioriteta što se tiče ovih navika. Upravo zbog nezdrave prehrane nam se tokom dana čini da tijelo nema energije, ukoliko izbjegavate doručak dovodite sebe do sve veće gladi koja će vas dovesti do prejedanja.

7 navika
Ovih 7 navika vas čini starijom nego što jeste

Ukoliko ne unosite dovoljno minerala i viamina naša koža stari i ubrzo će djelovati kao da imamo više godina nego što zaista imamo. Rasporedite oko 4-5 manjih obroka tokom dana kako biste izbjegli osjećaj gladi tokom dana, ovi obroci bi nas trebali držati sitim i spriječit će iznenadne potrebe za odlazak do najbližeg fast-food restorana.

Umanjenje sadržaja hormona rasta

Kako idu godine, tako se hormon rasta- somatotropin prestaje proizvoditi u našem tijelu, a zapravo on pomaže tijelu da ostane mlado, lijepo i vitko. Ovaj hormon pomaže u smanjenju taloženja potkožnih masnoća i povećanju tonusa mišića. Stručnjaci preporučuju unošenje somatotropina osobama koje pređu 25 godina, naravno pod nadzorom ljekara.

Svakodnevi unos alkohola

7 navika
Ovih 7 navika vas čini starijom nego što jeste

Iako vas francuski i talijanski nutricionisti uvjeravaju da je dnevno čaša vina dobra za zdravlje, ta tvrdnja nema baš medicinsko utemeljenje. Ukoliko svaki dan konzumirate alkohol starit ćete brže od bilo kojeg stresa. Uz oštećenje jetre, alkohol dehidrira tijelo i može prouzrokovati akne i crvenilo kože.

Nedostatak sna

Stručnjaci preporučuju spavanje najmanje 7-9 sati dnevno, po mogućnosti u prozračenoj sobi. Dodamo da se najbolji položaj za spavanje smatra pozicijom na leđima ili trbuhu, dok spavanje na strani doprinosi produbljivanju nazolabijalnih bora.

Postojani stres

Sudeći po istraživanjima, stres je možda i najveći uzrok starenja tijela od bilo čega drugog. Pored toga, stres ima uticaja na razmišnjanje, san i krvni pritisak. Ukoliko niste u situaciji da trenutno nešto promijenite, važno je pronaći ravnotežu. Stručnjaci preporučuju unošenje zdrave prehrane, uz smanjen unos kafe, šećera i alkohola, kao i redovito da radite vježbe opuštanja – joga ili meditacija.

Sunčanje

Zbog direktnog izlaganja suncu, koža se isušuje što dovodi do pojave bora i njihovo produbljenje. Pored toga, na koži se mogu pojaviti i pjege koje zatm prelaze u smeđe mrlje. Stručnjaci preporučuju da se ne izlažete suncu duže od 15 minuta i da obavezno koristite zaštitu za kožu, ne manju od 20 SPF.

Pušenje

7 navika
Ovih 7 navika vas čini starijom nego što jeste

 

Posljedice pušenja se vide nakon nekoliko godina. Koža poprima specifičnu sivo žutu nijansu i stvaraju se bore. Pored toga, površina kože postaje neravnomjerna i na njoj nepravilnosti postaju vidljive.

Bore, pjege, požutjeli zubi: Evo kako prikriti znakove starenja

 

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime