George Clooney je prije tačno šezdeset godina, na današnji dan rođen u Lexingtonu u Kentuckyju. Tokom života bio je glumac, redatelj, scenarist i producent, vlasnik dva Oskara, tri Zlatna globusa, te nebrojenih drugih filmskih nagrada. Pored toga, George je poznat kao aktivista i humanitarac koji koristi svoju slavu da bi skrenuo pažnju na važne probleme kao i prikupljanje sredstava za pomoć najugroženijima.

Galerija

Kada se George Clooney rodio, rijetko ko je mogao pretpostaviti da će postati toliko slavan i imati blistavu holivudsku karijeru. Njegova teta Rosemary je bila bliska s njim a bavila se glumom i plesom, njegova majka Nina Bruce je bila bivša misica a otac Nick je bio novinar na televiziji. No, pored toga, George isprva nije pokazivao nikakvu želju za život pred kamerama.
George je rastao u strogo katoličkoj porodici, bio je ministrant u crkvi a u slobodno vrijeme volio je igrati bejzbol i košarku. Međutim, nije imao dovoljno talenta da se profesionalno bavi ovim sportovima.
Kada je bio u tinejdžerskoj tobi, George je iznenada razvio Ball-ovu paralizu, radi se o bolesti koja je uzrokovana upalom i oštećenjem živca koji dovodi do jednostrane slabosti muskulature lica, a najčešće uključuje djelomičnu paralizu lica, nemogućnost zatvaranja jednog kapka i druge slične probleme.
Zbog toga se George ne samo promijenio izgledom, nego je ova bolest i dodatno poljuljala njegovo već krhko samopouzdanje, zbog čega su ga zadirkivali u školi. Ovaj ranjivi period i sam naziva najgorim periodom u njegovom životu.
Smatra da je paraliza imala i određene pozitivne strane- Naučila me je kako da se šalim na svoj račun. Mislim da je to važan dio slave. Moraš ponekad praktične šale usmjeriti i prema sebi, priznao je u intervjuu s Larryjem Kingom.
Nakon što je završio srednju školu, odlučio je da krene očevim stopama te upisuje fakultet novinarstva na Norhtern Kentucky Universityju ali ga nikad nije završio. Umjesto toga, odlučio je da se oproba u Hollywood-u.
George Clooney je u Hollywood stigao bez prebijene pare. Noćio je na kauču od prijatelja a nije imao novca ni da kupi autobusku kartu, pa je na audicije išao s posuđenim biciklom. Los Angeles je ogroman grad, pa je on morao satima pedalati da bi došao na željeno mjesto da bi se onda na audicijama pojavio takav znojav, umoran i neuredan.
Radio je ispočetka loše plaćene poslove da bi imao ono najosnovnije – prodavao je ženske cipele, bio je punjač polica u supermarketu, radio je na građevini i u osiguranjima. Teško je dolazio do glumačkog angažmana, a i kada bi došao većinom bi se radilo o minijaturnim ulogama u manje poznatim sapunicama i televizijskim filmovima.
1988. godine se pojavio u hit seriji “Roseanne”, ali čak ni to nije bilo dovoljno da ga pogura u pronalasku ozbiljnijih prilika na velikom platnu.
Na primjer, čak pet puta je dolazio na audiciju za film “Thelma i Louise” proslavljenog redatelja Ridleya Scotta, ali uloga koju je želio otišla je u ruke tada relativno nepoznatom Brad Pitt-u s kojim je danas u prijateljskim odnosima. Umjesto toga, George je glumio u projektima kao što je horor parodija “The Return of the Killer Tomatoes”.
Konačno, u 33. godini života sreća mu se osmjehnula na profesionalnom planu, dobija ulogu dr. Douga Rossa u “Hitnoj službi” na NBC-ju i tada se sve mijenja. Pronašao se u ulozi brižnog pedijatra, ali i nepopravljivog ženskaroša, te je faktički preko noći prozvan seks simbolom.
Čak dva puta ga je Magazin People proglasio za najseksipilnijeg muškarca na svijetu – 1997. i 2006. godine.
George Clooney
Hitna služba mu je donijela ogromnu popularnost, naročito među pripadnicama ljepšeg spola, a ubrzo je dobio i titulu serijskog monogamista, koji često skače s jedne na drugu ljubavnu vezu.
George Clooney je devedesetih godina hodao sa poznatim imenima kao što su Ginger Lynn Allen, Cameron Diaz i Frances Fisher, kao i francuskom televizijskom voditeljicom Celine Balitran.
2000-ih godina su ga povezivali s Charlize Theron, Lucy Liu, Renee Zellweger, Jennifer Siebel Newsom, Kristom Allen, Lindom Thompson i Elisabetom Canalis. Imao je vezu i s britanskim modelom Lisom Snowdon, kao i Stacy Keibler.
U tom periodu tračerski magazini su dosta voljeli da se bave njegovim životom, te su dosta pisali o njegovim vezama i izlascima. Počeli su da ga primjećuju i neki ozbiljniji holivudski studiji, pa je tako imao priliku zaigrati pred kamerama nekih sjajnih redatelja od braće Cohen preko Roberta Rodrigueza i Stevena Soderberga do Wolfganga Petersona.
Dok je većina njegovih filmova primalo izvrsne kritike publike i struke, takođe je bilo i nekih velikih promašaja kao što su “Batman i Robin”  u režiji Joela Schumachera.
Osvojio je Oskara u kategoriji najbolje sporedne uloge 2006. godine za politički triler „Syriana“, a šest godina kasnije osvojio je drugi zlatni kipić kao producent filma „Argo“.
George Clooney
Poznata odvjetnica za ljudska prava
Kako je Clooney postao što popularniji i poznatiji u svijetu showbizz-a, tako je sve više koristio svoj uticaj da bi širio važne političke i društvene poruke. Zalagao se javno i prikupljao novac za LGBT zajednicu, ograničavanje upotrebe oružja u SAD-u, izbjeglice u Darfuru, unesrećene na Haitiju i slično.
2013. godine ga je prijatelj upoznao s odvjetnicom za ljudska prava, Amal Alamuddin, koja mu je pomutila pamet ali i razuvjerila ga od ideje da se više nikada neće ženiti niti postati otac.
Nakon šest mjeseci veze, George Clooney je odlučio da zaprosi svoju dragu. Spremio joj je večeru, pustio muziku, nasuo šampanjac i sakrio prsten.
Kleknuo je na konjeno i pitao da li želi da se uda za njega, a Amal je bila toliko zbunjena da joj je trebalo 25 minuta da kaže DA.
Sretni par se uzeo u Veneciji 2014. godine ispred najužeg kruga obitelji i prijatelja, a u septembru 2017. godine postali su roditelji blizanaca Elle i Alexandera.
Amal i George s blizancima provode vrijeme u Engleskoj i Sjedinjenim Američkim Državama ovisno o njihovim obavezama i poslovnim planovima, ali i na jezeru Como u Italiji gdje slavni glumac već godinama ljetuje.
George Clooney

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime