grčka torta

GRČKA TORTA – sigurno vas neće razočarati

Sadržaj članka

Sastojci

grčka torta

  • 12 jaja
  • 12 kašika šećera za kore i 5 kašika za fil
  • 12 kašika mljevenih oraha
  • 12 kašika mljevenog keksa
  • 750 ml mleka
  • 375 grama putera
  • 5 kašika brašna
  • 250 grama šećera u prahu
  • 100 grama mliječne Milka čokolade
  • 100 grama bijele Milka čokolade
  • 150 grama keksa.

Grčka torta nas je totalno oduševila kada smo je probali. Priprema nije uopšte zahtjevna, a u nastavku pogledajte recept i odmah možete započeti sa pripremom vaše torte.

Priprema

Za korice koristite bjelanca, po četiri. U jaku pjenu ulupati četiri bjelanjka sa četiri kašike šećera. Dodati četiri kašike oraha tome, a zatim i četiri kašike keksa pa promiješati.

Papirom za pečenje obložite pleh dimenzija 30x20cm, stavite da se kora peče u rerni koju ste već zagrijali na 200 stepeni Celzijusa. Biće dovoljno da se korice peku 12-15 minuta u zavisnosti od jačine rerne. Pazite dok pečete, jer ako se prepeče korica jako će se skupiti. Ponovite postupak još dva puta, da biste dobili tri korice.

Šećer za fil, brašno i malo hladnog mlijeka dodajte žumancima, a ostatak mlijeka ostavite da prokuha. Mlijeko kada prokuha tada zakuhati žumanca i miješajte dok se ne zgusne. Sklonite s vatre, prekrite folijom i ostavite da se hladi.

Puter sobne temperature i šećer ulupati da bude pjenasto. U tu masu dodati ohlađeni fil od žumanaca i umutite. Takođe dodajte sitno isjeckanu čokoladu i izmrvljeni keks. Ukoliko vam je lakše, čokoladu možete i izblendati.

Količina čokolade može da se poveća, a takođe da se dodaju u fil i orasi ili lješnjaci.

Mažite korice ovim filom:  kora-fil, kora-fil, kora-fil.

Najbolje da ostavite preko noći da odstoji kako bi se ukusi sjedinili i korice i keks omekšali, zatim dekorisati po želji i poslužiti.

Pogledajte i video sa kanala Domaći Recepti kako se pravi grčka torta.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime