GRČKA TORTA – sigurno vas neće razočarati
Sastojci
- 12 jaja
- 12 kašika šećera za kore i 5 kašika za fil
- 12 kašika mljevenih oraha
- 12 kašika mljevenog keksa
- 750 ml mleka
- 375 grama putera
- 5 kašika brašna
- 250 grama šećera u prahu
- 100 grama mliječne Milka čokolade
- 100 grama bijele Milka čokolade
- 150 grama keksa.
Grčka torta nas je totalno oduševila kada smo je probali. Priprema nije uopšte zahtjevna, a u nastavku pogledajte recept i odmah možete započeti sa pripremom vaše torte.
Priprema
Za korice koristite bjelanca, po četiri. U jaku pjenu ulupati četiri bjelanjka sa četiri kašike šećera. Dodati četiri kašike oraha tome, a zatim i četiri kašike keksa pa promiješati.
Papirom za pečenje obložite pleh dimenzija 30x20cm, stavite da se kora peče u rerni koju ste već zagrijali na 200 stepeni Celzijusa. Biće dovoljno da se korice peku 12-15 minuta u zavisnosti od jačine rerne. Pazite dok pečete, jer ako se prepeče korica jako će se skupiti. Ponovite postupak još dva puta, da biste dobili tri korice.
Šećer za fil, brašno i malo hladnog mlijeka dodajte žumancima, a ostatak mlijeka ostavite da prokuha. Mlijeko kada prokuha tada zakuhati žumanca i miješajte dok se ne zgusne. Sklonite s vatre, prekrite folijom i ostavite da se hladi.
Puter sobne temperature i šećer ulupati da bude pjenasto. U tu masu dodati ohlađeni fil od žumanaca i umutite. Takođe dodajte sitno isjeckanu čokoladu i izmrvljeni keks. Ukoliko vam je lakše, čokoladu možete i izblendati.
Količina čokolade može da se poveća, a takođe da se dodaju u fil i orasi ili lješnjaci.
Mažite korice ovim filom: kora-fil, kora-fil, kora-fil.
Najbolje da ostavite preko noći da odstoji kako bi se ukusi sjedinili i korice i keks omekšali, zatim dekorisati po želji i poslužiti.
Pogledajte i video sa kanala Domaći Recepti kako se pravi grčka torta.