Usljed nedostatka magnezija naš organizam ne može pravilno da funkcioniše. Zato je jako bitno prepoznati znakove da nam nedostaje magnezija. Magnezij je mineral i važan je hranjivi sastojak koji je tijelu potreban za normalno funkcionisanje. Magnezij učestvuje u oko 300 procesa u tijelu.

Magnezij pomaže kod regulacije razine šećera u krvi, pomaže živcima i mišićima da rade učinkovito, održava kosti jakima i stabilnom radu srca. Poznato ej da djeluje umirujuće i opuštajuće na sve tjelesne sustave.

magnezija
Namirnice bogate magnezijem

Ovo su neke od posljedica koje osjećamo kada našem tijelu nedostaje magnezija

1.Glavobolja i migrena

Ako imate hroničnu glavobolju ili migrenu moguć razlog je da imate nisku razinu magnezija u krvi. Mnoga istraživanja pokazuju da osobe koje oboljevaju od migrene imaju nisku razinu magnezija u tijelu. Zbog svoje uloge u podršci zdravoj neurološkoj funkciji i stvaranju neurotransmitera  smatra se da niska razina magneziaj doprinosi glavoboljama i migrenama. Također postoje istrazivanja koja potvrđuju da uzimanje magnezija pomaze kod smanjenja mensrualnih glavobolja kod velikog broja žena.

2. Neuredna probava

Ukoliko imate problema sa probavom velike su šanse da vam nedostaje magnezij. Magnezij pomaže uvlaćenju vode u crijeva, zatim odrzava stolicu mekanijom radi lakseg uklanjanja, te pomaže kod kontrakcija mišića crijeva.

3.Grčevi u mišićima

Zbog važne uloge koju ima u podršci mišićima, usljed nedostatka magnezija moze doci do grceva u misicima a naročito u donjem dijelu nogu i stopalima. Mišići se normlano stežu i opuštaju a zbog nedostatka magnezija kontrakcije mogu postati teške i nekoordinirane.

4.Stres i anksioznost 

Zbog važne uloge u stvaranju neurotransmitera, niska razna magnezija može izazzvati osjećaj tjeskobe, razdražljivosti i stresa. Neurotransmiteri su spojevi koji se nalaze u mozgu i pomazu živcima da međusobno komuniciraju. Zbog toga je ansioznost jedan od najcescih simptoma nedostatka magnezija. Niska razina magneziaj može imati za posljedicu poremećaj raspoloženja, depresiju, anskioznost i razdražljivost.

5.Nesanica 

Ako imate besane noći onda je moguće da odgovor leži u magneziju. Neurotransmiter gama-amino-maslačna kiselina (GABA) igra ulogu u pomaganju tijelu da se opusti. Magnezij ima  važnu ulogu u stvaranju GABA u mozgu.

Ukoliko imate hroničnih problema sa nesanicom, trebali biste uzeti u razmatranje svakako i korištenje melatonina, naravno uz savjet ljekara ili farmaceuta.

U težim slučajevima nego što je ovih 5 može doći do hipomagnezijemije. Prvi znakovi toga su pospanost,povraćanje, tremor i mučnina.

Za više informacija o poremećajima usljed nedostatka magnezija kliknite ovdje.

KAKO ŠTO BRŽE UNIJETI DOVOLJNO MAGNEZIJA?

Ako ste prepoznali neke od navedenih simptoma, postoji mogućnost da vam nedostaje magnezij. Kako bi bili sigurno potražite pregled krvne slike  kod svog liječnika.

Magnezij bi trebalo uzimati svaki dan, u skladu sa preporukama. Hrana koja je bogata magnezijom široko je dostupna i uključuje. svo zeleno lisnato  povrće,sjemenke bundeve, avokado,orašaste plodove , mliječne proizvode, losos , tamnu čokoladu.

Magnezij također može uniejti pijenjem vode, područja sa tvrđom vodom imaju manje kardiovaskularne bolesti, zbog toga sto tvrda voda ima magnezija i kalcija

Magnezij možemo unijeti i u obliku dodatka prehrani kao što su kapsule, šumeće tablete i razni sprejevi koji se mogu naci u apotekama i drogerijama.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime