Hurmašice su tradicionalna bosanska poslastica koja je potekla sa bliskog istoka.
Dolaze u nekoliko različitih varijanti, u tijesto možete dodati orahe ili kokos, a recept koji smo ovdje pripremili vrlo je poseban jer je najjednostavniji.
Sastojci:
3 jaja
3 male šalice šećera
2 šolja brašna brašno
3 male šalice ulja 1
Agda (sastojci):
9 šalica šećera
8 šolja vode
Priprema za hurmašice: Umutite jaja vilicom, dodajte šećer, a zatim još malo izmutite.
Zatim dodajte ulje i to sjedinite.
Dodajte brašno i prašak za pecivo, pa miješajte žlicom. Ako je tijesto premekano, dodajte još malo brašna.
Za oblikovanje hurmašica stavite ih jednu pored druge u tepsiju sa brašnom i pecite na 180 ° C 20-25 minuta (pustite da porumene).
Za agdu dobro promiješajte šećer i vodu, a zatim zalite tople hurmašice.
Ovo je samo jedan od načina kako možete pripremiti hurmašice. Pisat ćemo o pekmeznim hurmašicama koje su svakako vrhunski slatki specijalitet.
U ove hurmašice o kojima je bilo riječ možete dodati orahe, kao i susam da bi im obogatili okus.
Više recepata slanih, ali i slatkih jela možete pronaći ovdje.