Originalni recept za krofne zapravo ne postoji jer se radi o poslastici za koju svaka domaćica ljubomorno čuva svoje trikove koje ih čine najboljima. Ipak smo uspjeli doći do određenih razotkrivenih sastojaka i načina pripreme.
Ovaj recept za krofne garantuje vam najsočnije krofne koje ste probali, bez upijanja masnoće.
Sastojci za krafne:
– 1 kg glatkog brašna
– 2 cijela jaja i 2 žumanjka
– 1/2 šalice šećera
– 1 čajna kašika soli (puna do rubova)
– 2 vanilin šećera
– ½ vrećice praška za pecivo
– malo ribane korice limuna
– 1 čajna kašika rakije
– 1 dcl ulja
– 5 dcl mlijeka
– 1 kocka svježeg kvasca
Kako da pripremite krofne:
1.Zagrijte u posudi 1dcl mlijeka (ne smije biti prevruće), dodajte jednu čajnu kašiku šećera, jednu čajnu kašiku brašna, sve to promiješajte i dodajte svježi kvasac. Ostavite ovu smjesu da se podigne.
2.Tucite jaja sa šećerom i malom kašikom soli dok ne postignete smjesu koja je pjenasta, a nakon toga dodajte je u toplo brašno koje je pomiješano s praškom za pecivo.
Zatim dodajte toplo ulje, kašiku rakije, promiješajte pa dodajte kvasac te na kraju dodajte toplo mlijeko (preostala 4 dcl-a koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dcl-a za smjesu kvasca).
3.Smjesu koju ste dobili ostavite da se udvostruči, potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvijte na debljinu od oko 1cm. Uz pomoć okruglog kalupa izrezujte oblike, a kada iskoristite cijelu smjesu ostavite da izrezani oblici nadođu. Zatim ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.
4.Napunite lonac uljem i zagrijte (ulje treba biti vrelo, nikako pregrijano na takvo će vas upozoriti stvaranje mjehurića). Sada možete krofne stavljati u zagrijano ulje, pri tome pazite da prva strana koja se podizala bude okrenuta prema gore.
Smanjite vatru i preklopite poklopcem, a nakon 20-ak sekundi sklonite poklopac i okrenite krofne na drugu stranu, ali sada bez pokrivanja pokopcem.
5.Uzmite špricaljku za kreme i napunite ju pekmezom, a zatim počnite punite krofne nakon što ste ih složili na papirne ubruse da se suše.
Važni savjeti:
1.Važno je dodati pola vrećice praška za pecivo jer će on spriječiti stvaranje rupica u krofnama.
2.Mala kašika rakije koju ste dodali u smjesu spriječit će krofne da upiju ulje, baš kao i idealna temperatura ulja. Kada budete stavljali krofne na prženje u ljue pazite da ne pretjerate s količinom krofni, što će dovesti do toga da temperatura ulja padne, a vaše krofne se neće kako treba ispeći i upit će masnoću.
3.Da bi vam ovaj recept za krofne uspio važno je da vam svi sastojci budu topli, tako brašno prije nego ga umijesite zagrijte u pećnici oko 3 minute na temperaturi od 20 °C.
Dobar apetit vam želimo!
Više zanimljivih recepata i ideja za poslastice možete pronaći ovdje.