Pecena teletina
Pecena teletina

Sastojci: 150 g nakiselih jabuka, 1 limun, 1 svežanj svježeg peršuna, 2 kašike mljevenih badema, 1 kašičica cimeta, 50 g putera, teleće filete – 1kg, mješavina začina, 300 ml vode, 1 juneća kocka za supu, 2 kašike grožđica, 1 kašika slatkog vrhnja i pavlaka.

Priprema:

  1. Za koru pečene jabuke: jabuke oprati, oguliti, odstraniti sredinu i isjeckati na kockice. Sa sokom od pola limuna pokapati. Peršun oprati, posušiti i sitno nasjeckati. Pomiješati s kockicama jabuke, bademima i cimetom. Dobro izmiješati s puterom.
  2.  Teleći file oprati, posušiti i dobro začiniti mješavinom začina. Zagrijati ulje u posudi za pečenje (koju kasnije stavljate u rernu) i pržiti filete sa svih strana dok dobro ne porumene.
  3. Rasporediti koru pečene jabuke po filetu i ubaciti u rernu 45 minuta na 200 stepeni. Izvaditi posudu iz rerne, filetu prebaciti u alu foliju, umotati i ostaviti da stoji.
  4. U međuvremenu nasuti vodu u posudu iz koje je izvađen filet, dodati kocku i grožđice. Dodati slatko vrhnje i pavlaku.
  5. Izvaditi filete iz folije i servirati sa sosom. Uz to najbolje ide uz razne priloge od krompira.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime